Pryč s jezery dehtu. Kladenská Poldovka prochází očistou

Reportáž: Kladenská Poldovka se čistí od ekologické zátěže (zdroj: ČT24)

Areál někdejší průmyslové zóny Poldi Kladno prochází postupnou revitalizací. Těžký průmysl včetně slavných oceláren tam nechal velkou ekologickou zátěž v podobě dehtových jezírek. Ty se v poslední době snaží odstraňovat majitel.

Výroba v kladenské staré průmyslové zóně, jejíž většinu tvoří areál bývalé Poldi, začala už na sklonku předminulého století a celá zóna zabírá asi pět set hektarů. Sídlily v ní někdejší slavné ocelářské závody a právě těžký průmysl zanechal na tamních pozemcích ekologickou zátěž.

V areálu se totiž dříve nacházely například zásobníky koksu a výrobny, kde se používaly těžké kovy a další zdraví ohrožující látky. Pozemky tak znečistily například fenoly nebo dehty. Ty se do zóny dostaly z výroby plynu, kterým se většina Poldovky desetiletí vyhřívala.

„V rámci produkce neřešili, jak dehet likvidovat. Vylili ho za závodem, a jak se rozrostl, tak závod de facto obklopoval,“ podotýká Pavel Pravda, jednatel společnosti Fer Consult, která se s dehtovými jezírky snaží vypořádat.

Hlídání vody

Nový majitel areálu nechal nejhorší ložiska znečištění odtěžit, po největším dehtovém jezírku je v současnosti už jenom hluboká jáma. Protože ale na mnoha místech prosákl i do země, město musí hlídat zásobárny podzemní vody.

„V tuto chvíli voda není nijak využívaná. V areálu Poldi a v okolí města máme několik vrtů, kde se snímá hladina vody, aby nedošlo ke kontaminaci vod,“ sdělil kladenský radní Lukáš Hanes (ODS).

Část bývalého průmyslového areálu se od ekologické zátěže už podařilo vyčistit a majitel chce teď místo nabízet investorům. Podle územní studie by se tam v budoucnu mohla průmyslová výroba vrátit. Oproti minulosti ale Kladno počítá spíše s oblastmi lehkého průmyslu.