Průzkum na Lipně má zjistit, jak se daří dříve ohroženým candátům

Dvacítka vědců z Akademie věd provádí na Lipně průzkum celé rybí populace (zdroj: ČT24)

Hydrobiologové z Akademie věd v Českých Budějovicích mapují největší vodní nádrž v zemi: Lipno. Dvanáct dnů i nocí zkoumají za pomoci lodi s nejmodernějším vybavením populaci ryb - hlavně kvůli candátovi. Právě jeho existence tu byla po roce 2005 vážně ohrožena, mimo jiné kvůli nadměrnému lovu.

Candátů se v lipenské nádrží každoročně vylíhnou miliony, jenže první rok přežije jen necelých pět procent malých rybek. Výrazný úbytek candátů v prvním roce jejich života je způsoben tím, že se malý plůdek stává kořistí dravých ryb.

„Máme k dispozici srovnávací údaje z let 2008 až 2012, kdy byly celkové rybářské úlovky candáta jen zlomkem původního stavu a candát na Lipně rostl velmi pomalu. Analýza loňských údajů ukázala výrazné zlepšení rychlosti růstu,“ uvedl ředitel Hydrobiologického ústavu Biologického centra AV ČR Jan Kubečka.

Z loňského průzkumu vyplývá, že se oproti zmíněnému období pětkrát až desetkrát zvětšilo množství plůdků candáta. Zlepšila se také jeho potravní základna, kterou tvoří kaprovité a okounovité ryby.

Současný průzkum má rovněž zjistit, jak se projevilo loňské zmírnění pravidel lovu na minimální délku rybky 15 centimetrů. Od roku 2009 to bylo 20 centimetrů. „Když zjistíme, že velkých candátů hodně ubylo, bude to jasným signálem, že odlov je příliš intenzivní,“ podotkl Kubečka.

Výsledky budou vědci vyhodnocovat celý rok

Odborníci zkoumají celou nádrž od přítoku až k hrázi. Analyzovat nebudou jen stav candátů, ale celkové složení rybí obsádky včetně potravní základny nedravých ryb a plůdkových společenstev. Nasbírané výsledky budou vědci vyhodnocovat celý další rok.

Poté navrhnou opatření, mezi která patří například úpravy pravidel rybolovu, návrhy vysazování ryb či výpočty očekávané produkce. „Cílem je dosáhnout trvale udržitelného výnosu včetně trofejních úlovků a zároveň ekologicky vyváženého stavu v nádrži,“ uvedlo biologické centrum.