Pražské Jezulátko dnes dostalo „papežovu korunu“

Praha – Tradiční korunovace Pražského Jezulátka dnes proběhla v kostele Panny Marie vítězné na Malé Straně v Praze. Akt, při kterém je soška vystavena před hlavním oltářem, aby k ní mohli věřící, proběhl jako tradičně na první květnovou neděli. Na hlavu Ježíška byla usazena korunka, kterou mu při návštěvě Čech v roce 2009 věnoval papež Benedikt XVI. Poprvé Jezulátko korunovali před 357 lety.

Sochu Pražského Jezulátka mohou lidé obdivovat celoročně, ale jen jednou za rok z bezprostřední blízkosti. Po zbytek roku je usazeno v oltáři kostela. Soška má lidem připomínat představu, že každý má v sobě kus čistého dítěte.

Podle legendy se Ježíšek zázračně ukázal jistému španělskému mnichovi, který podle jeho podoby vymodeloval tuto sošku. Historickou skutečností je, že když se roku 1556 vévodkyně Marie Manrique de Lara vdávala do Čech, dostala sošku od své matky jako svatební dar. Její ovdovělá dcera Polyxena z Lobkovic pak vzácnou sošku darovala roku 1628 klášteru bosých karmelitánů u kostela Panny Marie Vítězné v Praze.

Jezulátko má šmrnc, soudí jezuitský kněz

Karmelitáni Jezulátko opatrují dodnes a oblékají ho do stovky královských oblečků, které jim posílají karmelitky i prostí věřící z celého světa. Soška je totiž v zahraničí mimořádně oblíbená a ročně za ní do Prahy míří tisíce turistů, zejména z hispánského světa. „Víme velmi dobře, že je uctíváno i v zámoří, a tento úspěch na něco poukazuje. Myslím si, že to je něco životadárného, co má šmrnc, co přitahuje a že takto znázorněné Kristovo dětství oslovuje i dnešního člověka,“ podotknul jezuitský kněz Miroslav Herold.

Letos se Jezulátku na slavnostní korunovaci přijel poklonit např. otec Dao, kněz vietnamského původu z amerického Seattlu, který se svými farníky putoval až ze Španělska. „Přijeli jsme, abychom poznali život a víru místních, jsme šťastní, že přišlo tolik lidí, hlavně mladých,“ uvedl Dao.

  • Zvony pro hostýnskou baziliku zdroj: ČT24
  • Zvony pro hostýnskou baziliku zdroj: ČT24

Nové zvony Hostýna dostaly požehnání

Návštěvníky ovšem dnes lákala i jiná poutní místa než malostranský chrám Panny Marie vítězné. Tisíce poutníků dnes zamířili také k mariánské bazilice na Svatém Hostýně, která se po sedmdesáti letech dočkala nových zvonů; ty původní zabavili Němci pro válečné účely, a na nové zvony se lidé museli složit ve sbírce. Celkem se vybralo pět a půl milionu korun.

Šestici zvonů dnes na Hostýně požehnal olomoucký arcibiskup Jan Graubner. Nejmenší má 170 kilo, největší přes dvě tuny. Společně se spolu s poslední, sedmým zvonem, jejž musí odlít v Pasově, rozezní v srpnu, kdy se na největším poutním místě Moravy uskuteční oslavy stého výročí korunovace Panny Marie Svatohostýnské.