Podzemní život předvádí plzeňská zoo v bývalém krytu

Plzeň – Veřejnosti se dnes otevírá unikátní expozice, která nemá ve světě obdoby. Plzeňská zoo v bývalém německém krytu generálního štábu protiletecké obrany z roku 1941 zpřístupnila prohlídkový okruh, věnovaný životu pod zemí v různých částech světa. Projekt byl náročný finančně i časově, stavitelé totiž museli dodržet přísné normy, aby do podzemí mohla bez obav i veřejnost.

Nový okruh potěší nejen milovníky zvířat, ale i příznivce historie. „Spojili jsme čtyři věci do jedné - ukazujeme tu lidskou válečnou historii i život v podzemí, jaká zvířata kde žijí, také paleozoologii a paleobotaniku, tedy život v dávné historii, a ještě jsme tam umístili muzeum pro významného přírodovědce a zakladatele plzeňské botanické zahrady Miroslava Vaňouska,“ popsal při včerejším slavnostním otevření ředitel zoo Jiří Trávníček.

Původně na místě podzemní expozice stál domek zahradníka. Ten však pouze ukrýval objekt, který by v zoologické zahradě čekal málokdo. Německá armáda si zde v dobách okupace vybudovala rozsáhlý podzemní kryt. „Byl vybudován pro čtyři organizace, jedna z těch hlavních byla Luftschutze, která tady měla pozorovatelnu, “ uvedl spoluautor expozic Jaroslav Vogeltanz.

Vedení plzeňské zoo hodnotí expozici s názvem Svět v podzemí jako nejnáročnější projekt v historii. Podzemní prostory musela budovat speciální báňská firma. „Vzhledem k tomu, že dovnitř půjde veřejnost, tak je všechno dvojnásobně jištěné,“ vysvětlil Trávníček. Stavba celkem přišla na 35 milionů korun.

Reportáž Mirky Vildové (zdroj: ČT24)

Kaloni z egyptské hrobky či francouzští potkani

Z torza nacistického krytu jsou netradiční výstavní prostory. I když nová expozice není tolik o atraktivních zvířatech, nabízí obsáhlý pohled na život v jeskyních, studnách, sklepeních, kanálech či hrobkách.

V sekci věnované českým jeskyním uvidí návštěvníci například krápníkovou jeskyni či ukázku jeskyně s prehistorickými malbami lovců jeskynních medvědů. Ve středomořské části je egyptská hrobka s expozicí kaloňů nebo kanalizační šachty z Francie s potkany. Karibik reprezentuje například kubánská jeskyně s hady hroznýšovci kubánskými, kteří dorůstají délky až 3,5 metru. „Je to jeden z mála druhů hadů, který v jeskyních loví v letu netopýry,“ zdůraznil kurátor plazů Tomáš Jirásek.

Podzemní zoo je zajímavá nejen živočišnými druhy. Právě místem, kde je kryt vykopán, protékala před třemi sty miliony let divoká řeka. Svědčí o tom odhalené vrstvy pískovce, jílu a uhlí na stěnách. Další část vnitřní expozice se proto zabývá vývojem života od prahor po prvohory. „Tuto část brzo doplní posel z pravěku - živočich loděnka hlubinná, neboli nautilus,“ dodal mluvčí zoo Martin Vobruba. K objektu patří také nové venkovní expozice s teplomilnými ještěrkami, obojživelníky, plazy a rybami.