Petici za záchranu Letné přivezla dětská tatrovka

Praha - Zástupci sdružení Zachraňme Letnou a Strany zelených předali pražskému zastupitelstvu petici s více než sedmi tisíci podpisy proti výstavbě na Letné. Petici přivezli na dětské hračce v podobě nákladního vozu. Podle jednoho z organizátorů petice Ondřeje Mirovského jsou právě nákladní vozy nejčastějšími dopravními prostředky na Letné. Akci podpořil například i bývalý prezident Václav Havel, spisovatel Ludvík Vaculík nebo socioložka Jiřina Šiklová, která byla i hostem Studia ČT24.

Petenti chtějí, aby se zastupitelstvo vyjádřilo k projektům národního fotbalového stadionu a oceanária, které se na Letné plánovaly. „Do Prahy se chodí lidé dívat především na baroko, gotiku, ale určitě ne na akvárium. Když všechno zastavíme, nedáme prostor těm, co přijdou po nás,“ myslí si Šiklová. Předání podpisů se zúčastnily také poslankyně a místopředsedkyně Strany zelených Kateřina Jacques a režisérka Olga Sommerová.

Z projektů jako bylo oceanárium pod bývalým Stalinovým pomníkem nebo nový fotbalový stadion Sparty se ale podle magistrátu nebude realizovat ani jeden. Vedení města od projektů odstoupilo, i když tvrdí, že ne pod tlakem veřejnosti. Podle primátora Pavla Béma zůstane na Letné pouze park, který bude sloužit rekreaci. Magistrát nyní na Letné v rámci urbanistické studie prosazuje parkové úpravy, zastavil proto i plány investora na stavbu fotbalového stadionu. „Původní záměr investorů byl takový, že by udělali větší rekonstrukci původního stadionu, ale město v tuto chvíli nebude souhlasit při zatížení Letné ani s tímto záměrem,“ dodal radní pro územní rozvoj Martin Langmajer.

Projekt oceanária měl ještě před několika měsíci zelenou

Projektu oceanária v dosud nevyužitých katakombách pod metronomem na Letné přitom vedení hlavního města dávalo ještě před několika měsíci zelenou. „Myslel jsem, že oceanárium by bylo docela zajímavou atrakcí, která by oživila hlavní město v místech, kde by to nevadilo,“ uvedl radní Milan Richter. Radnice Prahy 7 ale začala prostřednictvím ankety zjišťovat, jaké představy mají obyvatelé této městské části o využití bývalého Stalinova pomníku. Jedním z nápadů je například vybudování muzea totalitních systémů. Urbanistickou studii pro celé území Letné bude mít hlavní město hotovou zhruba za půl roku.

Podobu Letné mohla změnit i nová budova Národní knihovny, na kterou byla vypsána architektonická soutěž. Po roce a půl od vyhlášení výsledků není zřejmé, zda budova stát bude.

Hlaváč: Letná nenechává investory v klidu spát

Sdružení Zachraňme Letnou vzniklo před rokem z iniciativy Strany zelených v Praze 7. Tehdy podle členů sdružení hrozila výstavba národního fotbalového stadionu na místě stávajícího stadionu Sparty a vybudování oceanária místo bývalého Stalinova pomníku.

Přestože tyto projekty nejsou v současné době aktuální, podle organizátorů petice hrozí Letné další problémy, například přestavba sparťanského stadionu, která by údajně mohla dorůst podobných rozměrů jako plánovaný národní stadion. Sdružení se chce také zasadit o zklidnění Letenské pláně a navazujících ulic po dokončení stavby tunelu Blanka. „Taková lokalita, jakou Letná je, tedy nezastavěné prostranství zarostlé pouze stromy a travou v centru města, určitě nenechává investory v klidu spát,“ konstatoval Daniel Hlaváč, předseda sdružení Zachraňme Letnou.

  • Metronom na Letné autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/321/32014.jpg
  • Letná autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/497/49698.jpg