Památkáři brzdí výstavbu protipovodňových opatření v Českém Krumlově

Český Krumlov – Čtvrt miliardy korun budou stát protipovodňová opatření v Českém Krumlově. Vodohospodáři chtějí s výstavbou začít už příští rok. Zahájení prácí na říčce Polečnici brzdí kamenný most zapsaný na seznamu památek. Město kvůli zápisu podalo žalobu, soud ale prozatím nerozhodl. Jen na řece Vltavě v Českém Krumlově přijde výstavba protipovodňových stěn, zpevnění břehů a vyčištění koryta na 180 milionů korun.

Zdeněk Zídek, ředitel Povodí Vltava z Českých Budějovic, uvedl, že na Vltavě se jedná o kombinaci opatření, která budou přímo v toku. Mnohem nebezpečnější je druhá říčka v Českém Krumlově – Polečnice. „To je dravec, který dokáže do Krumlova během třiceti minut vtrhnout svou silou,“ prohlásil vedoucí odboru investic pro Český Krumlov Lumír Luštický.

Téměř každý rok na jaře zaplaví okolí. Místní lidé proto plánovanou výstavbu protipovodňových bariér vítají. Obyvatel Českého Krumlova Vojtěch Nožička by takovou výstavbu rád uvítal, stejně jako mnoho dalších místních. Protipovodňová opatření na Polečnici přijdou na dalších osmdesát milionů korun. Jejich stavbě ale brání dnes nefunkční kamenný mostek ze 17.století. Na podnět památkářů ho nechalo ministerstvo kultury zapsat na seznam památek. Město podalo žalobu.

„V současné době probíhá určitý soudní spor o tom, zda prohlášení této nemovitosti za kulturní památku mělo všechny náležitosti a proběhlo v souladu s právem,“ dodal Lumír Luštický. Soudní spor se táhne už příliš dlouho a prozatím bez výsledku. Vodohospodáři chtějí zahájit stavbu už příští rok. Pokud mostek zůstane zapsaný na seznamu památek, výstavbu protipovodňových opatření na řece Polečnici to výrazně zkomplikuje.