Orlickoústecko otevřelo památník obětem internace

Králíky (Orlickoústecko) - V Králíkách na Orlickoústecku otevřeli památník obětem internace. Komunisté zde za totality mučili kněze, místní proto teď chtějí uctít jejich památku. V poutním kostele kláštera na Hoře Matky Boží v souvislosti s uctěním památky dnes sloužil mši také kardinál Dominik Duka. Historikům trvalo několik let, než se jim podařilo zjistit, co se vlastně za zdmi kláštera odehrávalo. Internačním klášterem v Králíkách prošlo v 50. letech přes 500 lidí.

Třeba pražského arcibiskupa Josefa Berana, jednoho ze stovek řeholníků, internoval komunistický režim. Po letech strávených v koncentračním táboře ho za komunismu čekalo další vězení, strávil v něm čtrnáct let. „Na začátku komunistického režimu jasně řekl své slovo, že ideologie, která se blíží, není pro katolickou církev přijatelná,“ vysvětlil kardinál Dominik Duka.

Osudy kněží, které komunisté odvlekli na sběrná místa, teď připomíná nový památník, ten je zároveň i prvním svého druhu v Česku. Vznikl v klášteře v Králíkách, kam komunistická diktatura v letech 1950 až 1961 deportovala na 500 lidí. „Nesoustředí se pouze na dokumenty a příběhy samotných vězňů jednoho z největších internačních táborů pro příslušníky mužských řeholních řádů, ale i na jejich dozorce a na činnost žamberské pobočky StB,“ podotkl ředitel Muzea československého opevnění Richard M. Sicha.

Mnozí z internovaných kněží byli pro svoji víru a přesvědčení dál odsouzeni, posláni do věznic a táborů nucených prací. Někteří následky nepřežili. Expozice Památníku obětem internace by měla prolomit mlčení o tom, co se v klášteře dělo. Tvůrci výstavy chtějí návštěvníky přivést na místa, kde komunisté řeholníky zadržovali. Výstava se veřejnosti otevře poprvé v sobotu 28. dubna.