OKD: Stávka bude – a možná hned třikrát

Ostrava – Odboráři v OKD už mají jasno v tom, jak naloží s mandátem k vyhlášení stávky, který získali minulý týden v zaměstnaneckém referendu. Poprvé vstoupí do stávky v úterý 19. listopadu, kdy přeruší práci na čtyři hodiny. O deset dní později bude následovat celodenní stávka a – pokud zaměstnavatel nepředloží vstřícnější návrh kolektivní smlouvy – jsou horníci odhodláni od 4. do 6. prosince stávkovat tři dny. Po jednání odborových organizací to oznámil předseda Sdružení hornických odborů OKD Jaromír Pytlík.

Odboráři vyjednávají s vedením o nové kolektivní smlouvě pro období 2014 až 2018 už více než rok. Současná smlouva má platnost do konce letošního roku. S tím souvisí i termíny stávek. „Děláme to tak, abychom novou smlouvu do konce roku stihli,“ podotkl Pytlík.

Na neúspěchu vyjednávání o kolektivní smlouvě se podepsala i úsporná opatření, která firma zavádí kvůli špatným hospodářským výsledkům a situaci na trhu. Jedním z nich je například kontroverzní uzavření Dolu Paskov na Frýdecko-Místecku na konci roku 2014.

Zkrachovala rovněž vyjednávání za účasti zprostředkovatele, jelikož management jeho návrh odmítl. Místo toho předložil odborářům vlastní znění. To ale v referendu minulý týden odmítli zase zaměstnanci. K hlasování jich přišly dvě třetiny a z nich souhlasilo se stávkou více než 90 procent.

OKD je největším zaměstnavatelem v Moravskoslezském kraji – má přes 12 000 zaměstnanců. Podle odborářů se stávky zúčastní 7 290 lidí. „Jak to bude konkrétně probíhat, to si vyřeší jednotlivá pracoviště na každém závodě. Ze zákona nemůžou stávkovat například záchranáři a lidé, kteří musejí zajišťovat bezpečnost dolů,“ přiblížil Pytlík.

Pokles příjmů o šest procent

Firma chtěla v nové kolektivní smlouvě mimo jiné zrušit příplatky na dovolenou a Vánoce, takzvané třinácté a čtrnácté platy. Místo toho nabízela zaměstnancům podíl na zisku a zvýšení mezd až o čtyři procenta za podmínky, že bude splněn plán těžby a bezpečnosti práce. Odboráři a firma se přitom shodují, že vlivem těchto opatření by zaměstnancům poklesly příjmy zhruba o šest procent.

„Tady nejde o čtyři procenta, tady jde o jistoty. Části přídavku na dovolenou a na Vánoce byly nahrazeny odměnami za těžbu a za bezpečnost, které nejsou jisté. Zaměstnanci chtějí mít jistotu,“ řekl ČT předseda hornických odborů Jaromír Pytlík.

Podle mluvčího OKD Marka Síbrta je vedení připraveno k jednáním a nadále věří v dohodu. „V době největší krize těžařského průmyslu za posledních několik desítek let, kdy bojuje OKD o přežití, jsme odborům předložili vstřícný návrh, který počítá se zachováním průměrných mezd horníků v dole a velké většiny benefitů. Jestliže i přesto považují odbory za adekvátní ohrozit existenci firmy stávkami, pak by si měly uvědomit svou míru odpovědnosti za budoucnost OKD,“ konstatoval Síbrt.

Kvůli ekonomickým potížím už firma letos mimo jiné propustila 250 administrativních pracovníků a ruší stovky míst pro pracovníky dodavatelských firem.