Odhalené fresky dělají z žumberského kostelíka jihočeský unikát

Žumberk - Desítky středověkých nástěnných maleb objevili při rekonstrukci gotického kostela svatého Jana Křtitele v Žumberku na Novohradsku. Jde o sbírku erbů svým rozsahem na jihu Čech ojedinělou. Památkáři našli také signaturu kameníka, kterého dosud neznali. Ta odkrývá historii toho, jak kostel vznikal.

Nástěnný obraz klanění tří králů objevili restaurátoři už před dvěma lety. Že kostel skrývá další víc než dvě desítky vzácných maleb na stropních klenbách, nikdo netušil. Sbírku erbů z roku 1513 označují historici za klenot. „Svým rozsahem nemá na jihu Čech obdoby. Na několika místech se podařilo zachytit rožmberskou červenou pětilistou růži nebo třeba znak Bavorů ze Strakonic,“ popsal Roman Lavička z Národního památkového ústavu.

Památkáři teď budou luštit hádanku, proč tu 26 erbů je. Objevují se tu totiž i symboly papežské moci, kostel ale mezi přední sakrální stavby nikdy nepatřil. „Budeme muset počkat, až budou fresky zrestaurovány. Teprve pak zřejmě odhalíme jejich úplný význam,“ myslí si Lavička. Podle místního kastelána Romana Josefíka patří kostel díky nástěnným malbám ke skutečným architektonickým skvostům jihočeské gotiky.

Reportáž Veroniky Kabátové (zdroj: ČT24)

Pod omítkou nad hlavním obloukem se objevil zachovalý podpis vedoucího kameníka. Žádný z jihočeských kostelů podobný nemá. U středověkých staveb chybí plány i postupy prací. Podpisová značka ale tyto informace v sobě ukrývá. „Byl to vedoucí polír, který stavbu vedl, odpovídal za její dokončení, za její kvalitu a uzavíral smlouvu se stavebníkem. Většinu fyzické práce odváděla skupina najatých kameníků,“ vysvětlil Lavička.

Rekonstrukce kostela by měla skončit příští rok. Jak odkryla mistrovská šifra, bude to přesně 500 let po jeho dokončení.