Milevští radní se přou o správu lesů

Události v regionech: Spor o lesy v Milevsku (zdroj: ČT24)

Radu Milevska na Písecku rozhádala budoucnost 170 hektarů lesů. Starosta totiž chce, aby se po více než dvaceti letech změnil jejich správce a aby jím byly Klášterní lesy Strahov. Někteří radní s postupem nesouhlasí, označují ho za netransparentní, starosta to odmítá.

Milevské lesy měl doposud na starosti lesní hospodář Milan Černý, to se ale má změnit. „Když tady působíte 23 let, prakticky nikdo vám neřekne, že děláte něco špatně, a najednou se doslechnete, že máte skončit a že bude vybrán někdo jiný. Je to takové divné,“ konstatoval.

Město nyní hledá správce nového. „Rada, protože na to má kompetenci, rozhodla, že vyhlásíme takzvaně adresný záměr, pachtovní smlouvu, že by nám ty lesy, pokud uspěje, spravovala společnost Klášterní lesy Strahov (KLS),“ uvedl starosta Milevska Ivan Radosta (Jihočeši 2012).

Záměr řada radních kritizuje

Jenže někteří radní jsou proti. Například Martin Kupec (ANO) tvrdí, že proces byl od začátku netransparentní a proveden bez výběrového řízení. „Zároveň je tento transfer nevýhodný pro město. S dosavadní správou městských lesů nebyl mnoho let žádný problém,“ sdělil.

„Nemohu se ztotožnit s tím, že městské lesy – největší majetek města v hodnotě zhruba padesáti milionů korun – se má propachtovat jednomu konkrétnímu zájemci,“ reagovala radní Ivana Stráská (SOCDEM).

Starosta ale netransparentnost postupu odmítá. „Rada vyhlásila adresný záměr. Přihlásily se tři subjekty. To bylo veřejné, nebylo to dělané přesně někomu na míru. Do 24. května by to mělo být vše administrativně vybaveno,“ vysvětlil. Poté by už mělo být jasné, za jakých podmínek Milevsko lesy novému správci předá.

Podle společnosti je kritika nezasloužená. „Nabízíme městu Milevsko slušnou nabídku spolupráce při správě jeho lesního majetku jako svému dobrému sousedovi. Záleží nám na rozvoji dobrých vztahů v místech, kde KLS působí,“ řekl vrchní lesní správce a jednatel společnosti Pavel Uhlíř.

O tom, kdo nakonec bude hospodařit s milevskými lesy, by mělo být jasno v červnu.