Malé obce doplácejí na přestupky amnestovaných

Olomouc - Za vězně, kteří byli po prvním lednu propuštěni na svobodu a následně udělali přestupek, musí platit obce nebo menší města tisíce korun. Přestupky totiž řeší obce s rozšířenou působností a ty si účtují minimálně 500 korun za případ. Od provinilců ale poškozené obce peníze zpět nedostanou.

Od chvíle, kdy první vězni opustili po prezidentské amnestii celu, udělali v České republice desítky přestupků. Třeba v Olomouckém kraji policisté zatím napočítali 23 případů. „Jsou to drobné krádeže, nezaplacení jízdného ve vlaku, nezaplacení taxikáři,“ shrnuje mluvčí olomoucké policie Josef Bednařík.

Tato provinění pak řeší přestupkové komise ve velkých městech, protože menší obce vlastní komise většinou nemají. Za projednání případu platí obec, kde se přestupek stal, a to bez ohledu na to, kde bydlí člověk, který se provinil.

Přestupky amnestovaných budou podle statistik policie projednávat i pracovníci městského úřadu v Šumperku. Pod tamní přestupkovou komisi spadá celkem 20 obcí z okolí. V Šumperku si za jeden případ účtují v průměru tisíc korun. Agenda se ale netýká jen amnestovaných vězňů.

Reportáž Martina Laštůvky (zdroj: ČT24)

Za projednávání přestupků platí často i Velký Týnec u Olomouce. Hlavním důvodem je především to, že v jeho katastru je velké nákupní centrum, kde se často krade. A i za tyto přestupky pak musí obec platit. „Za přestupková řízení vynakládáme ročně zhruba 20 až 30 tisíc korun. Jsou to samozřejmě peníze, které nám někde jinde scházejí,“ uvedl starosta Velkého Týnce Petr Hanuška.

Olomoucký magistrát vyřizuje přestupky za 38 okolních obcí, které komisi nemají. Za jedno projednání účtuje 500 korun. Mluvčí magistrátu Radka Štědrá zdůraznila, že jde o úhradu za přestupkovou agendu. „V žádném případě nelze tuto částu převádět na přestupce,“ řekla. Peníze, které se podaří získat na pokutách, zůstávají v pokladně města. I tak ale magistráty a městské úřady na projednávání přestupků prodělávají.