Lihovar v Trmicích má do února odstranit problémy s technologií

Ústí nad Labem - Dodavatel technologie do průmyslového lihovaru firmy PLP v Trmicích na Ústecku by měl do konce ledna odstranit problémy v technologii kvašení, která způsobuje v okolí nadměrný zápach. Pokud se situace nezmění, nebude Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) souhlasit s uvedením lihovaru do trvalého provozu. Na zápach si stěžují opětovně lidé v okolí Trmic, zhruba 900 se jich podepsalo pod petici požadující uzavření lihovaru.

Pracovníci ČIŽP v pondělí i kvůli obdržené petici, kterou nyní řeší, kontrolovali stav lihovaru, který pracuje ve druhém zkušebním provozu. Hlavní problém nové technologie v lihovaru je nyní nefunkční proces kvašení, který místo několika týdnů trvá jen několik dnů. Zbytky kvašení tak obsahují mnoho vody, jejich sušení pak přetěžuje další zařízení a nainstalovaný kondenzátor nestíhá množství par ochladit. Tvrzení petice, že lihovar obtěžuje svým zápachem trvale okolí, vedení lihovaru odmítá.

Podle mluvčího lihovaru PLP Milana Křivohlavého způsobuje nynější nestandardní výroba společnosti i finanční ztráty. „Máme písemný slib dodavatele technologie, že do tří měsíců problémy v technologii vyřeší,“ řekl Křivohlavý. Kvůli dalším zkouškám provozu chce lihovar zažádat o prodloužení zkušebního provozu, který je nyní povolen do 15. ledna.

Lihovar, který si za bezmála 1,5 miliardy korun nechaly postavit Vodohospodářské stavby Teplice, začal pracovat loni v listopadu. Roční kapacita výroby lihovaru je 80.000 tun bezvodého lihu, bezmála 2000 tun technického lihu a nejméně 100.000 tun sušených lihovarnických výpalků, které se používají stále více v zemědělství jako krmivo. Na výrobu zařízení spotřebuje více než čtvrt milionu tun obilovin, které odebírá od zhruba 150 zemědělských farem z celé republiky.

Lihovar zatím zůstane v provozu, protože jeho provoz přímo neohrožuje zdraví obyvatel v okolí. Zápach ale dlouhodobě způsobuje člověku stres, podobně jako nadměrný hluk. „Nelze ale uvažovat o trvalém provozu, dokud se současný stav nezlepší,“ řekla ředitelka ČIŽP Eva Tylová.

Lihovar pracuje od srpna už ve druhém zkušebním provozu, poprvé přestal pracovat na konci května, kdy mu úřady kvůli zápachu neprodloužily první lhůtu. V létě firma investovala do odstranění zápachu zhruba 50 milionů korun, poté jí úřady povolily další zkušební provoz. Už od srpna ale začat Městský úřad v Trmicích zaznamenávat stížnosti obyvatel.