Konec stínové policie? Česká Lípa obměnila vedení strážníků

Česká Lípa – Městská policie v České Lípě, která dlouhodobě čelila kritice kvůli důraznému zaměření na drobné přestupky, zejména parkování, mění priority. Městská rada odvolala dosavadního ředitele, nová velitelka strážníků chce své podřízené více posílat na sídliště či k hernám a tamtéž také přemístit pouliční kamery. Organizátor tzv. stínové městské policie nyní věří, že bude moci práci ukončit.

Šéf českolipských strážníků skončil. Skončí i jeho kritici? (zdroj: ČT24)

Mezi českolipskými strážníky a Karlem Šiktancem a jeho stínovou městskou policií dlouho vládla zlá krev. Nyní však přišel o místo dosavadní ředitel strážníků Lubomír Mery. Nahradila ho městská radní Pavla Procházková (ANO), která slibuje, že fungování sboru změní.

Šiktanc tvrdil, že strážníci se nesoustředí na nic jiného než výběr pokut za špatné parkování, a městská policie to ústy nové ředitelky nepřímo přiznala. Kamery podle ní nemají být v centru, kde jsou problémy s parkováním (tam je dnes 16 z 22 městských kamer), ale spíše na sídlištích a u heren. Plánuje také změnu práce jednotlivých strážníků. „Území by mělo být rozděleno na rajóny a za každý rajón by měl být zodpovědný daný strážník,“ nastínila.

Odvolaný velitel strážníků Lubomír Mery je však přesvědčen, že pod jeho vedením pracovala městská policie dobře. „Na městské policii z různých popudů proběhla řada kontrol. Nikdo neshledal žádné pochybení,“ zdůraznil. Své odvolání dal do souvislosti s údajnou štvavou kampaní, kterou proti němu měli vést kritici.

Z doby „války“ mezi skutečnou a Šiktancovou stínovou městskou policií však přetrvávají dvě žaloby. První podal na Karla Šiktance jeden ze strážníků, druhou také město. Šiktanc se k novému vedení městské policie i města staví přívětivě a věří, že jej radnice nakonec k soudu nepožene. Českolipské vedení o tom rozhodne během ledna.