Klatovská kostní ambulance je úspěšná, ale bez peněz

Klatovy – Přestože přibývá pacientů, má kostní ambulance v klatovské nemocnici namále. Zdravotní pojišťovny nechtějí zvýšit paušály, které stanovily předloni, když kostní ambulance začínala a měla mnohem méně pacientů než dnes. Oddělení se proto nemůže řádně rozvíjet. Ačkoli nemocnice letos otevřela také rehabilitaci, má na její provoz tak málo peněz, že je otevřena pouze čtyři hodiny denně.

Úhradovou vyhláškou stanovilo ministerstvo zdravotnictví, že nemocnice dostanou od pojišťoven zaplaceno za tolik pacientů, kolik jich vykázaly v roce 2009. Tehdy měla zbrusu nová klatovská kostní ambulance 1 500 pacientů za půl roku, dnes jich však je mnohem více. „Mám čísla za říjen – a jsme na čísle 2 950,“ uvedl primář Richard Pikner.

Peněz je však skoro stejně jako na začátku. Vedení nemocnice se pro letošní rok podařilo vyjednat navýšení pouze s VZP. „Máme limit, že bychom mohli ošetřit 200 měsíčně,“ uvedl ředitel nemocnice František Lešundák. Podotkl však, že by byly potřeba další peníze i na dodatečné úkony, například denzitometrická vyšetření a předepsání léků.

Finanční potíže kostní ambulance dobře ilustruje nově otevřená rehabilitace. Protože nemocnice nemá dost peněz – a tím pádem ani personálu – je kostní rehabilitace otevřena pouze čtyři hodiny denně.

Vedení nemocnice přitom chce kostní ambulanci rozvíjet i dál. Ředitel Lešundák je přesvědčen, že je toto oddělení v Klatovech potřeba: „Jsme druzí po fakultní nemocnici v Plzni a šli jsme o 40 kilometrů dále do regionu k lidem.“ Nakolik ale bude rozvoj možný, záleží na tom, jak to dovolí úhradová vyhláška, případně na dobré vůli zdravotníchmi pojišťoven.

Reportáž Jana Dvořáka (zdroj: ČT24)