Karlův most skrývá dechberoucí dutiny, dostanou se do nich pouze údržbáři

Praha - Jen málokdo ví, že útroby nejznámějšího českého mostu skrývají tajné dutiny, do nichž se dvakrát do roka spouští údržbáři. Ojedinělé prostory vznikly před více než 120 lety. Do útrob mostu se dostává přímo poklopem na mostovce.

Dutiny jsou v Karlově mostě čtyři, dvě velké nad pátým a šestým pilířem a dvě malé nad čtvrtým a sedmým. Jejich klenby jsou tvořeny cihlami a pískovcem. Dutiny vznikly na konci předminulého století z důvodu povodně a následného zřícení mostu 4. září 1890, které způsobila bariéra z naplaveného dřeva.

Plánů na opravu vzniklo několik, ten nejrazantnější obsahoval most pouze se dvěma oblouky. Nakonec zvítězil plán, který počet oblouků zachoval a zároveň obsahoval vytvoření čtyřech dutin.

O dutinách v mostu většina lidí neví, povědomí mají jen odborníci, historici a údržbáři. Turisti chodí po mostě, aniž by tušili, co se pod nimi skrývá.

Krátká historie mostu..

Karlův most je nejstarší stojící most přes řeku Vltavu v Praze a druhý nejstarší dochovaný most v České republice. V Čechách to byla v pořadí čtvrtá kamenná mostní stavba, po mostu Juditinu, Roudnickém a Píseckém. Stavba nového mostu začala v roce 1357 pod záštitou krále Karla IV. a byla dokončena v roce 1402. Až do roku 1841, kdy byl dostavěn most císaře Františka I., byl most kromě brodů a přívozů jediným komunikačním spojením přes Vltavu. Most byl postupně ozdoben třiceti sochami a sousošími. Název Karlův most se vžil až kolem roku 1870, dříve se mu říkalo Kamenný či Pražský.

Reportáž Ivana Lukáše (zdroj: ČT24)