Jsou děti ve školkách v bezpečí? Inspektoři kontrolovali jejich zabezpečení

Ostrava - Mateřské školy v Ostravě zlepšují zabezpečení proti vetřelcům. Vedou je k tomu také kontroly inspektorů, kteří školky prověřili po říjnovém vražedném útoku schizofreničky ve škole ve Žďáru nad Sázavou. Štáb České televize se ale přesvědčil, že některé jsou zcela volně přístupné.

Ráno o půl osmé se redaktorka dostala bez ptaní i s kameramanem až do šatny k dětem. Učitelka vysvětlovala, že jindy bývá zavřeno i zamčeno a příchozí rodiče či jiní návštěvníci musejí zazvonit. „Zrovna to řešíme, že musíme zvýšit ostrahu,“ reagovala zástupkyně vedoucí Lenka Novosadová.

Mluvčí ostravského obvodu Jih Michael Kutty potvrdil, že obvod bezpečnost školek řeší. „Od půl osmé do osmi je ta inkriminovaná doba, kdy většina rodičů přivádí děti. A v té době se může skutečně stát, že se do školy dostane cizí člověk. Bývá tam v tu dobu dozor, ale připravujeme další opatření,“ řekl Kutty.

Některé školky zavedly čipový systém

Například mateřská škola v Březinově ulici v Ostravě-Zábřehu aktuálně zavedla čipový systém. „Všichni zákonní zástupci od nás dostali čipy. Budova přitom bude odemknuta pouze v době, kdy přivádějí nebo vyzvedávají děti,“ informovala zástupkyně ředitele pro předškolní vzdělávání Hana Hlobilová.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24/ČTK

Podobné zabezpečení má i několik dalších školek v Ostravě. Reagují na doporučení České školní inspekce, která v Moravskoslezském kraji prověřila v poslední době 304 zařízení pro předškolní děti. „Zaměřili jsme se na kontrolu technického zajištění při vstupu. Pochybení jsme našli ve čtyřech mateřských školách. A dále jsme prověřovali zajištění dohledu. Ten chyběl v šesti zařízeních,“ uvedl náměstek ústředního školního inspektora Ondřej Andrys.

Stoprocentní zabezpečení není reálné

Podle inspektorů není reálné mateřské školy zabezpečit stoprocentně. Celkem u třiceti zařízení v kraji je ale podle nich žádoucí bezpečnostní opatření vylepšit. Proto tam kontroly zopakují. Čipy si v poslední době pořídila i další školská zařízení v republice, mnohá posílila služby na vrátnicích, některá investovala do elektronického nebo kamerového systému.

Otázka zabezpečení škol se stala velmi aktuální po tragickém případu ve Žďáru nad Sázavou, kdy psychicky nemocná žena nepozorovaně vešla do tamní střední školy a zaútočila na studenty. Tři pobodala, jeden mladík to nepřežil. Žena se do školy dostala přesto, že i tam byl zavedený systém čipů.

Inspektoři kontrolovali zabezpečení školek (zdroj: ČT24)