Jihočeský kraj připravuje projekt přeshraniční spolupráce zdravotnických zařízení

České Budějovice - Jihočeský kraj připravuje projekt, který by měl zlepšit česko-rakouskou přeshraniční spolupráci ve zdravotnictví. Jeho cílem je zjednodušit přejezd sanitek na území druhého státu a přiblížit akutní a specializovanou péči lidem v pohraničních oblastech.

Na pomyslné vymazání hranice v případě zdravotní péče už řadu let čekají lidé v Českých Velenicích. Nejbližší nemocnici mají v podstatě ve městě. Bohužel ho ale rozděluje státní hranice a nemocnice stojí za ní. Místní obyvatelé tak musí za odbornými lékaři dojíždět i několik desítek kilometrů: „Jestli máte jet sedmdesát kilometrů nebo sedmnáct, tak to je určitě rozdíl,” podotýká Miroslav Homolka z Nových hradů.

Čeští lékaři už teď poskytují péči pacientům ze sousedního Rakouska. „My recipročně nabízíme rakouským občanům specializovanou péči, ať už je to dejme tomu onkologie, kardiochirurgie nebo naše kardiocentrum,” vysvětluje náměstek hejtmana pro zdravotnictví Vladimír Pavelka. Projekt by měl do budoucna také usnadnit převoz pacientů přes hranici. Zatím je možný jen výjimečně: „Vzhledem k tomu, že převážíme zdravotnickou techniku, léky a podobně, nejsme schopni toto dělat paušálně,” říká ředitel Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje Marek Slabý.

Největším nebezpečím projektu je financování. Nelze ho totiž uskutečnit bez spolupráce zdravotních pojišťoven. Částečně by k jeho úspěchu ale mělo přispět zapojení České republiky do Schengenského prostoru. Pak už nic nebude bránit alespoň tomu, aby české sanitky a záchranné vrtulníky přebíraly pacienty už na území Rakouska.