Firmy nestíhají vyrábět, chybí jim řemeslníci

České Budějovice – Ze všech učilišť v celé České republice vychází podle statistik Cechu klempířů, pokrývačů a tesařů ČR za dva roky v nejlepším případě 62 řemeslníků. V loňském roce jich přitom bylo o padesát procent víc. Některé školy už tyto učební obory ani neotevírají a další obory jsou na tom podobně. K tomu, aby se žáci stali třeba zámečníky nebo pokrývači, už nelákají ani tisícové příspěvky.

Peníze přitom bez výrazných podmínek nabízejí firmy i profesní sdružení. „Dávají takové podmínky, které já nemohu nabídnout kantorovi, a přesto úspěšní nejsou,“ uvedl ředitel Střední odborné školy a Středního odborného učiliště Strakonice Emanuel Pavelka. Pokud si totiž žák deváté třídy nevybere střední školu nebo gymnázium, jde se raději učit číšníkem.

Poptávka po dělnících stoupá a firmy si už najímají specializované agentury, které učně přímo oslovují. Dostávají se tak do stejné situace, jako třeba počítačoví specialisté na vysokých školách. Podle ředitele Úřadu práce ve Strakonicích Josefa Samce se trend musí zlomit. Platy kvalifikovaných dělníků už se dnes pohybují kolem hranice dvaceti tisíc korun měsíčně.

V příštích dnech by měla rozsáhlý výrobní závod v Písku otevřít další firma produkující automobilové díly. Poptávka po strojírenských dělnících se tak v jižních Čechách ještě zvýší.