Dřevo vyvážíme, ale nezpracováváme. Změnit to má speciální laboratoř

Brno – Z Česka se každým rokem vyváží víc dřeva, i když je objem těžby stejný. Ubývá totiž firem, které umějí surovinu zpracovat. To chce změnit nová laboratoř v Brně. Vědci z Mendelovy univerzity budou spolupracovat s dřevařskými podniky a vyvíjet pro ně nové technologie, aby dokázali konkurovat zahraničím výrobcům.

Plastová okna, plastové dveře, plastový nábytek. Podle vědců z Mendelovy univerzity v Brně jasná preference tuzemského spotřebitele. Odborníci to chtějí změnit a obrátit kurz průmyslu i kupujících směrem ke dřevu. „Podíl výrobků ze dřeva je v Česku zhruba třetinový ve srovnání se zahraničím. Firmy se na nás obracejí, ale kromě výzkumné sféry a soukromé sféry, která uplatňuje naše výsledky a vyrábí produkty ze dřeva. Ale potřebujeme ještě třetího do hry, a to je spotřebitel, který by je chtěl,“ upozornil vedoucí výzkumného centra Josefa Ressela Petr Horáček z Mendelovy univerzity. 

To, že lidi zajímá hlavně cena, potvrzují i obchodníci. „Nejvíc mě mrzí, že co se týče podkladních vrstev, tak se většina materiálu dováží, byť víme, že je dělaný z českého dřeva. Když si kupujete hotový výrobek, tak přidaná hodnota, co zůstane v republice, je mnohem vyšší,“ povzdechl si ředitel firmy Floorpark Josef Halva.

V Česku jdou každý rok k zemi miliony stromů. Místo, aby mířilo na tuzemské pily, nakládá se surové dřevo na kamiony a 40 procent ho zmizí za hranicemi, nejčastěji v Rakousku. I kvůli tomu jenom na pilách ztratilo za posledních pět let práci více než tři a půl tisíce lidí. 

Zvýšit konkurenceschopnost českého dřevařského průmyslu si vytklo za úkol zmíněné výzkumné centrum Mendelovy univerzity. V deseti laboratořích, vybavených přístroji, které nikde jinde v republice nejsou, pracují tři desítky vědců a studentské týmy na vývoji nových technologií. 

První zakázku dostali od ostravské firmy, pro kterou vyvíjí novou, ekologickou metodu impregnace dřeva do vlhkého prostředí. Takový produkt by pak měl odolávat nejen vlhkosti, ale i dřevokazným houbám. „Impregnací můžeme několikanásobně zvýšit trvanlivost materiálu, řádově o deset, dvacet i více let,“ ujistil výzkumný pracovník z Mendelovy univerzity Petr Pařil. 

Vědci doufají, že první novou technologii budou brzy následovat další. Do budoucna by pak mohly pomoci českým firmám prosadit se třeba v oboru výroby podlah, kde jinak vévodí Francie a Německo.