Demolice hraničního přechodu v Hrádku nad Nisou trvala téměř dva týdny

Hrádek nad Nisou - Z Trojzemí, tedy z hranic s Polskem a Německem v Hrádku nad Nisou, zmizely objekty bývalé celnice. Po loňském rozšíření Shengenského prostoru totiž ztratily smysl. Zmizela i mohutná kovová konstrukce, která celý prostor zastřešovala. Zůstala ale historická budova celnice, kterou chce Hrádek nad Nisou využít. Ostatní budovy, kde seděli celníci, srovnala se zemí těžká technika.

Ředitelka ÚZSVM Ústí nad Labem Helena Brožovská informovala, že komunikace, která procházela hraničním přechodem, je na silnici I. třídy - proto z usnesení vlády dochází k demolici. Prostor bývalého hraničního přechodu ale čekají další stavební práce - rozšíření silnice. Bohužel se to týká jen úseku k hranicím s Polskem. Nákladní auta tedy z Hrádku do Polska a Německa stále neprojedou.

Starosta Hrádku nad Nisou Martin Půta prozradil, že komunikace se upraví jen tak, aby odpovídala rozměrům silnice první třídy. Místní firmy tak budou i nadále platit miliony korun ročně za dopravu navíc. „Vzhledem k tomu, že sídlíme jeden kilometr od hranic, je nepříjemné jezdit někam do vnitrozemí a vracet se zpět,“ nechal se slyšet ředitel firmy Trelleborg CZ Petr Martínek.

Jedna celnice na bývalém hraničním přechodu ale přeci jen zůstala. Jde o historickou budovu, která sloužila pohraničníkům už za dob Rakousko-Uherska. Stát ji do konce roku převede bezplatně na město. Martin Půta dodal, že by tu mělo stát turistické informační centrum, neměla by chybět nabídka krajových specialit - jak z Česka, tak z Polska a Německa.

Podobně jako v Hrádku nad Nisou plánují využít bývalou celnici například v Habarticích, naopak v Harrachově plánují vznik mezinárodního zdravotnického centra.