Chataři z plzeňského Výslunní se chtějí soudit s firmou ČEZ

Plzeň - Ani po sedmi letech protestů nezabránili chataři z plzeňského Výslunní stavbě nového vedení vysokého napětí přes svoje pozemky. Desítky lidí se teď chtějí soudit s městem a firmou ČEZ. Vedení vysokého napětí chtějí přeložit o několik desítek metrů dál do zalesněné rokle.

110 kilovolt místo současných dvaceti nejsou chataři podle svých slov ochotni tolerovat ani ve veřejném zájmu: „Pohybovat se pod vysokým napětím asi nic zdravého nebude.” Plánované vedení se má totiž posunout ještě více nad jejich zahrady a přitom paradoxně dál od sousední zalesněné rokle. Firma ČEZ tvrdí, že trasu určil stavební odbor magistrátu. Stavební odbor naopak argumentuje požadavky ČEZu. Chataři říkají, že jejich námitky neslyší ani jedna strana: „V případě, že na to nepřistoupíme, že nám to stejně odeberou a vyvlastní.”

Jako náhradu ČEZ lidem nabídl jednorázovou částku v rozmezí 12 – 16 tisíc korun. Chataře to pobouřilo, protože cena jejich pozemků rapidně klesne: „Neprodejný je to, stavět se na tom nemůže, existovat na tom nemůžu.” K výši ceny se vyjádřil rovněž mluvčí ČEZ Plzeň Martin Sobotka, který řekl, že jde o jejich první návrh a že lidé prý mají možnost požádat o posudek znalce.

Vedoucí stavebního odboru Jiří Balihar ještě na podzim České televizi řekl, že jeho odbor usilovně hledá kompromis. Nyní však žádost rozhovor odmítl s vysvětlením, že už není o čem mluvit a je rozhodnuto. Celá kauza je podle něj teď už jen umělý nátlak hrstky chatařů. Těm vadí hlavně fakt, že vysoké napětí má vést přes jejich parcely, i když v zalesněné rokli o pár metrů dál nikdo nebydlí.