Během dvou let zavře přes sto venkovských obchodů

UDÁLOSTI: Zanikne přes sto obecních prodejen (zdroj: ČT24)

Více než sto obcí patrně bude do dvou let bez obchodu. Družstva ze skupiny Coop se chystají uzavřít řadu obecních prodejen, neboť nevydělávají. Obecní úřady či osadní výbory se snaží zániku obchodů zabránit. Upozorňují i na příklady obecních obchodů, které prosperují.

Letos chce skupina Coop zrušit 50 svých vesnických prodejen, tím ale vlna zavírání teprve začne. Napřesrok má následovat dalších 70 zrušených obchodů. Nahradí je pojízdné prodejny.

Již koncem dubna přestane být možné nakoupit častěji než jednou týdně – kdy přijede auto s potravinami – například v Keřkově u Přibyslavi. Místní obyvatelé sice říkají, že si život bez prodejny neumí představit, sepsali i petici. „Chleba, mléko, pečivo, základní potraviny by bylo dobré, aby tady byly,“ poznamenal obyvatel obce Josef Fuchs. S obchodem se navíc vážou i dávné vzpomínky Keřkovských, před 40 lety ho postavili svépomocí.

Podle prodejního družstva ale není možné zachovat keřkovskou prodejnu ani desítky dalších podobných. „Prodejna tohoto typu je v současné době bez podpory města v podstatě ekonomicky neuživitelná,“ řekl předseda Coop Havlíčkův Brod Vladimír Stehno.

V mnoha obcích však prodejny jsou a budou i nadále, a to i když nepatří pod velké družstvo. Často pomáhá spojení prodeje smíšeného zboží s jinými službami či atrakcemi. V Příšťpu na Třebíčsku je malý obchod spojený s galerií místních hasičů, zatímco v Chřešťovicích u Písku spojila Lenka Kothánková prodávání i s poštovní přepážkou. Pracuje sedm hodin denně a stíhá se postarat i o tři malé děti.

Možnost, že by i v Keřkově provozoval obchod někdo jiný, ještě není zcela vyloučena. „Můžeme poptávat, zda by se našel vhodný provozovatel,“ připustil přibyslavský starosta Martin Kamarád (ODS). Zdůraznil však, že pokud nikdo nebude mít zájem, zůstane prodejna zavřená. „Obec nepůjde do provozování obchodu. Využije prostory k jinému účelu,“ dodal starosta.

Do skupiny Coop patří v Česku 48 družstev provozujících téměř tři tisíce družstevních prodejen zejména v menších městech a na venkově. Ačkoli si stěžuje na nedostatečné výdělky prodejen v některých obcích, nedávno oznámila, že se jí loni zvýšil obrat. Meziročně byl o procento vyšší, činil 27,3 miliardy korun. Coop je mezinárodně používanou obchodní značkou družstev spotřebitelů (consumer cooperatives), která začala vznikat v polovině 19. století v okolí anglického Manchesteru a poté se rozšířila do mnoha zemí.