Vláda stále neví, kdo ochrání český internet

Praha - České republice prozatím stále chybí jednotná organizace, která by chránila český internet před útoky hackerů. Sledováním internetových útoků a jejich prevencí se zabývají takzvané CERT týmy (Computer Emergency Response Team). Ty sice v Česku začaly vznikat na nižších úrovních, ten centrální však stále chybí. Odborníci obviňují ministerstvo vnitra z nedostatečné aktivity.

Reálnost a nebezpečnost velkých organizovaných „nájezdů internetových pirátů“ na národní internet dokázaly nedávné útoky hackerů v Lotyšsku a Estonsku, které ochromily stránky některých ministerstev, politických stran, médií i bank. V Česku by dopad podobného útoku mohlo zhoršit plánované zavedení takzvaného e-governementu. Vláda chce v jeho rámci doručovat úřední zásilky prostředníctvím elektronické pošty.

Jednotnou strategii pro budování národního CERTu přitom kabinet zatím nemá. Ministerstvo vnitra sice zahájilo pilotní fázi jednotného systému realizovanou konsorciem vedeným Matematickou-fyzikální fakultou Univerzity Karlovy v Praze, někdejší ministerstvo informatiky však o rok dříve podepsalo memordandum, podle něhož už nárdní CERT existuje a je provozován společností Relsie. „Ministerstvo vnitra rozjelo ten národní CERT vlastně na dvou frontách a to je právě špatně, protože pak při těch incidentech není jasné na koho se obracet,“ vysvětluje IT specialista Jiří Peterka.

Ministerstvo se brání s tím, že si roztříštěnost systému také nepřeje. Do vzniku národního bezpečnostního týmu chce zapojit odborníky ze všech oblastí. „V tuto chvíli hledáme to nejoptimálnější řešení, aby existoval pouze jeden v uvozovkách vládní CERT pod ochranou státu,“ říká k tomu mluvčí ministerstva Vladimír Řepka.

O provozovateli celostátní „internetové ochranky“ by se mohlo rozhodnout v září, kdy zasedne bezpečnostní rada státu. Kdy bude český internet chránit národní organizace, však zůstává otázkou.