Pražští diváci v říjnu přijdou o analogovou ČT2

Praha – Od konce října nebude možné bez digitálního set-top boxu v Praze naladit kanál ČT2. Česká televize přestane šířit její analogový signál z žižkovského vysílače, aby mohla na stejném kmitočtu začít vysílat všechny čtyři svoje programy digitálně. Půjde o definitivní situaci, kmitočet, na kterém zatím Česká televize v Praze digitálně vysílá, jí byl přidělen pouze dočasně.

Vypnutí analogové ČT2 v Praze na konci října naváže na ukončení vysílání v jiných krajích. Na konci září se přestane program šířit ze středočeského vysílače na Cukráku, který šíří signál do oblastí jižně od Prahy i na jihozápad hlavního města. V Praze a okolí tak nebude možné naladit ČT2 bez set-top boxu, který umožňuje chytat digitální televizní vysílání, eventuelně bez satelitu, kabelu či internetu. Podobný osud čeká lidi, kteří chytají signál z jihočeského vysílače Kleť.

Piktogram informuje o vypnutí kanálu

Česká televize informuje diváky v oblastech, kde vypne analogové šíření svého druhého programu, piktogramem složeným ze čtyř čtverců a informační textovou lištou, aby měli čas se připravit. Podobný informační servis nabídla také divákům na Domažlicku, které se loni stalo první českou oblastí bez analogového vysílání. Do vysílání ze Žižkova přibyl piktogram dnes, v programu šířeném z Cukráku a Kleti je již týden.

Česká televize v současné době digitálně vysílá všechny čtyři svoje programy v Praze, Brně, Ostravě, Plzni, na Domažlicku a na Ústecku. Přístup k digitálnímu vysílání již má více než polovina obyvatel ČR. Kmitočty, na nichž Česká televize digitálně vysílá, jsou ale s výjimkou Plzně dočasné.

Veřejnoprávní digitální síť konečně vzniká

Trvalé frekvence získá Česká televize až s vybudováním takzvané sítě veřejné služby jejímž prostřednictvím bude šířen také digitální signál Českého rozhlasu. Tato síť zatím funguje na Plzeňsku u vysílače na Krašově, rozšířit se má do jižních a středních Čech a do Prahy. Do dvou let by tato síť měla pokrýt celou republiku.

Budování veřejnoprávní digitální sítě nabralo několikaměsíční zpoždění. Kvůlu opožděnému přijetí Technického plánu přechodu od analogového zemského TV vysílání k digitálnímu. Česká televize také původně vyhlásila veřejnou soutěž na výběr firmy, která síť vysílačů pro ni a ČRo postaví, tu však nakonec zrušila.

Zemské digitální TV vysílání (zkráceně DVB-T) podle nařízení vlády ve formě Technického plánu přechodu do června 2012 zcela nahradí tradiční letité analogové. To se týká nejen České televize, ale také Novy a Primy. První oblastí, v níž by měl být vypnut analogový signál komerčních stanic a ČT1, by se měla příští rok v dubnu stát Praha.