Hollywood plánuje zásah proti „lovcům celebrit“

Los Angeles – Málokteré místo na světě má takový poměr paparazzi na metr čtvereční jako Los Angeles. Po Beverly Hilus se jich prý pohybují celé organizované houfy, čekající na jakoukoliv šanci začít divoce fotit a pronásledovat každou osobu s aurou slávy a bohatství. Odlehčit osobnostem i městu by mohl nový zákon.

Když byla v minulém roce do nemocnice odvážena Britney Spears, bulvární fotografové ambulanci skoro nedovolili odjet. Pomohla až policejní helikoptéra a dvanáct strážníků na motorkách. Městu došla trpělivost. 

„Nemůžeme si takto dovolit čerpat policejní zdroje a rozpočet města,“ řekl k hospitalizaci zpěvačky Dennis Zine, člen městské rady. Ta cenu akce odhadla na 25 tisíc dolarů. „Musíme s tím něco dělat. Není možné, aby někdo bránil ambulanci v cestě do nemocnice.“ 

Bulvární Fotografové si v Los Angeles vybudovali mimo jiné reputaci sebevrahů. Neváhají se totiž vrhnout do silnice, je-li jen malá šance získat fotku osobnosti ve voze. „Udělají cokoliv. Každý si myslí, že udělá fotku století. A je z toho davové chování, jsou jako vlčí smečka nebo včelí roj,“ vysvětluje Zine. 

Jak omezit vzteklé fotografy

Další skandál přišel ve chvíli, kdy se paparazzi dozvěděli, že herec Matthew McConaughey surfuje v Malibu. Na místě se setkali s ostatním surfaři, kteří neváhali a na fotografy se vrhli. Rvačka přitáhla k problému další pozornost. Občané začali žádat omezení přístupu některých osob na svůj pozemek, jmenovitě fotografů, další volají po úplném zákazu jejich způsobu obživy. 

Ačkoliv by zákaz jistě ušetřil mnoha paparazzi zranění, vzhledem k americké ústavě nepřipadá v úvahu. „Přesto hodláme hlasy občanů vyslyšet,“ říká Zine. Prvním navrženým opatřením je zavedení licence, která by se dala bulvárním fotografům v případě prohřešku zrušit. Tiskoviny by také byly nuceny přijímat materiál pouze od licencovaných bulvárních fotografů.  

Britský fotograf pracující v Americe, Nick Stern, se považuje za „zpravodajského fotografa“, ačkoliv se často lovu na celebrity nevyhne. „Myslím že je na světě i přes obrovské prodeje bulváru stálý hlad po etickém, kvalitním žurnalismu. Bez toho, aby 40 aut plných fotografů stíhalo po Sunset Boulevard ambulance,“ říká, ale vzápětí dodává: „Nakonec se nic nezmění. LA bylo vždy tak trochu novinářským Divokým západem. Městu vládne pocit, že se dá zbohatnout přes noc. Aby tahle jedinečná živelnost přežila, musí se zachovat ta obecná uvolněná atmosféra.“