Zámek Troja láká na Fillu a Vinglera

Praha - K návštěvě Trojského zámku v Praze návštěvníky láká český nejžádanější kubistický malíř Emil Filla a známý autor zvířecích soch Vincenc Vingler. Obě retrospektivní výstavy obsahují více i méně známá díla z depozitáře Galerie hlavního města Prahy (GHMP) i dalších tuzemských galerií. Na výstavě nechybí Fillova ikonická zátiší či figurální kresby žen, kterým pak v zámeckých komnatách sekundují Vinglerovy sochy zvířat.

Jako první se v přízemí Trojského zámku návštěvníci seznámí s průřezem tvorby Emila Filly (1882-1953), v současné době nejdražšího a nejžádanějšího malíře české moderny. Díla pocházejí z depozitáře GHMP, který čítá celkem stovku Fillových děl. Na samotné výstavě je pak prezentována jejich významná část.

Kurátorka Sandra Baborovská v zámeckých sálech představuje Fillovy lepty, akvarely, kresby suchou jehlou, ale i ikonické malby zátiší či ženských postav. „Nechtěla jsem zde prezentovat všechna díla, která ve sbírkách máme. Ale spíš tak, aby měl z toho návštěvník nějaký požitek, který by mohl působit jako procházka jeho tvorbou. Vybrala jsem tedy ta nejstěžejnější díla, která ilustrují milníky jeho tvorby,“ okomentovala výběr kurátorka. Na Fillovy obdivovatele tak čeká například Zátiší s mandolínou, ananasem a banány z roku 1926 či cenný grafický list Dostojevský, který pochází z roku 1908.

  • Emil Filla / Zátiší s lahví rumu zdroj: GHMP
  • Emil Filla / Dvě ženy zdroj: GHMP

V protějších sálech jsou pak na piedestalech vystaveny drobné zvířecí plastiky českého sochaře Vincence Vinglera (1911-1981), pro jehož tvorbu jsou typické hladké, oblé tvary zvířat. Vedle exotických tuleňů, želv či opic lze v expozici najít také díla evokující prostředí španělské koridy či světského cirkusu. „Expozice není rozdělena chronologicky, ale podle toho, kde jednotlivá zvířata žijí: na souši, ve vodě a ve vzduchu,“ uvedla kurátorka Olga Malá, která si ke spolupráci přizvala autorovu dceru, historičku umění Markétu Vinglerovou.

Vingler, který se poslední samostatné výstavy v Praze dočkal v 80. letech minulého století, své sochy tvořil z různých materiálů. Do podoby zvířat tesal kámen, mramor, kameninu, využíval ale také sádru, cín a především pak bronz. Právě z bronzu jsou i skulptury v exteriérech zámku. „Dali jsme je do takového úhlu pohledu, který směřuje k protější zoologické zahradě, kde je dodnes několik Vinglerových soch vystaveno,“ dodala Malá.

  • Vincent Vingler - Raněný býk zdroj: GHMP
  • Vincent Vingler - Sova zdroj: GHMP

Veřejnosti jsou obě výstavy přístupné od 4. dubna do 4. listopadu.