Zahrada Müllerovy vily získala významné ocenění

Praha - Zahrada Müllerovy vily, která byla obnovena podle archivních plánů ze 30. let, získala ocenění v mezinárodní soutěži zahrad. Vila patří Muzeu hl. města Prahy, v roce 1995 byla prohlášena národní kulturní památkou. Vila i zahrada se začaly obnovovat na konci 90. let. Cena v soutěži Trend Award - Building with Green přišla přesně deset let po ukončení rekonstrukce. Cena byla předána 15. září v německém Norimberku.

„Na podobě zahrady se významně podílel sám Adolf Loos, který vybíral parcelu. Za povšimnutí stojí, že se jedná o pozemek velmi malý, navíc je nasměrovaný k severní straně. On mistrně zvládl jak kompozici domu, tak i zahrady. Nalezneme tady dost výtvarných souvislostí s domem. Jako budova je i zahrada členěna do několika úrovní, které postupně sestupují k ulici. Zahrada je zajímavá také tím, že ji netvoří jen vegetační prvky, ale jsou zde významné i stavební záležitosti, a nejsou to jen zídky a komunikace či schodiště, ale také třeba treláže, na kterých roste popínavá zeleň a další detaily,“ upozornil v rozhovoru pro ČT24 architekt a autor obnovené zahrady Václav Girsa.

Funkcionalistická Müllerova vila v pražských Střešovicích je proslulým dílem architekta Adolfa Loose z let 1928 až 1930. Nechal si ji postavit majitel stavební firmy František Müller. Koncept zahrady navrhl ve 30. letech architekt Camillo Schneider, na plánu osazení rostlin se podíleli také architekt Hermann Mattern a pěstitel trvalek Karl Foerster.

Rozhovor s autorem obnovené zahrady Václavem Girsou (zdroj: ČT24)

Po roce 1948 byla vila zestátněna a zahrada pustla. Podle původních plánů mohla být obnovena díky nálezu materiálů v archivu Uměleckoprůmyslového musea.

Musely se pokácet náletové dřeviny, habry, jasany a břízy. Postupně zmizely také vzrostlé jehličnany, které zcela zastiňovaly krásu vily. Zachovaly se původní jalovec a tis, na podezdívce plotu zůstal rovněž břečťan a dolní část fasády domu z jedné strany zdobí ovocné stromky. Přesně podle původních plánů byly obnoveny záhony a vysázeny trvalky, a to tak, že zahrada kvete téměř po celý rok.

O zahradu Müllerovy vily se deset let stará tým zahradnické firmy Zdeněk Hradilák-Jasan-zahradnické služby. Denně zahradu kontroluje a upravuje zahradnice Dana Škvrnová. „Péče o tuto zahradu je specifická, protože je hodně chladná, například sníh se zde drží déle, než na jiných místech, o která se starám,“ řekla Škvrnová. 

Müllerova vila je přístupná veřejnosti po předchozí telefonické nebo e-mailové domluvě. Základní vstupné činí 300 korun.

  • Zahrada Müllerovy vily - svahy zahrady po dostavbě vily zdroj: Müllerova vila - archiv http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2032/203148.jpg
  • Zahrada Müllerovy vily - nákres osázení zahrady zdroj: Müllerova vila - archiv http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2032/203147.jpg