Začal 20. ročník festivalu Mladá Praha

Praha - V kostele sv. Václava v Srbské Kamenici vystoupili členové Sedláčkova kvarteta s brazilským kytaristou Yurim Marquezem a zahájili tím 20. ročník mezinárodního hudebního festivalu Mladá Praha, který potrvá do poloviny září. Díla například Heitora Villy-Lobose, Franze Schuberta, Bohuslava Martinů a Jaroslava Pelikána zazněla na dalším koncertě a pokračovat bude ve středu 31. srpna, v bazilice Strahovského kláštera. Zazní zde requiem věnované obětem katastrofálního zemětřesení v Japonsku a také připomene nedávno zesnulého houslistu Josefa Suka, který byl dlouholetým prezidentem přehlídky.

Jubilejní festivalový ročník nabídne dále v sobotu 3. září ve Dvořákově síni Rudolfina v provedení Jihočeské komorní filharmonie České Budějovice premiéru orchestrální skladby Martina Hyblera S dobrem si pospěš. Vznikla právě pro tento večer, její název se opírá o japonské přísloví „kotowaza“ a je věnována japonsko-českému přátelství.

Další koncerty se uskuteční například v Ledeburských zahradách, v hlavním sále Valdštejnského paláce, ale i v Teplicích, Lučanech nad Nisou, Rakovníku, Litomyšli, Chebu a tradičně i v Bad Schandau. Dvacátý ročník přehlídky uzavře 15. září opět v pražském Rudolfinu koncert královéhradecké filharmonie pod taktovkou izraelské dirigentky Bary Avniové. Mezi sólisty z Japonska a Nizozemska se objeví trombonista Lukáš Moťka a violoncellista Jiří Bárta.

Festival Mladá Praha připravují organizátoři z České republiky a z Japonska, neboť i ti stáli začátkem 90. let u jeho zrodu. Od té doby je místem setkávání mladých instrumentalistů z celého světa. „Během dvou desítek let představil přes 1 200 sólistů, stovky sborových zpěváků a členů orchestrů z pětatřiceti zemí, kteří vystoupili na 250 koncertech,“ konstatoval předseda Japonského výboru Jošifumi Nakašima.

Podle organizátora Josefa Miklase se myšlenka založit v Evropě hudební festival, který by zval začínající mladé umělce, zrodila v roce 1991; první ročník se uskutečnil o rok později pod záštitou prezidenta Václava Havla. Během tří let bylo organizační těžiště definitivně přeneseno do Prahy s tím, že se i nadále bude na něm podílet japonská strana. V roce 1995 se vedení přehlídky ujal člen Smetanova kvarteta Lubomír Kostecký, který stál v jejím čele až do své smrti koncem roku 2003. Na jeho místo nastoupil sóloklarinetista Orchestru Národního divadla Tomáš Čistecký.

Už podruhé je partnerem přehlídky nadační fond Kolowrátek Dominiky Kolowratové Krakovské, který podporuje talentované mladé umělce.