Vzniká filmový příběh Milady Horákové, Česká televize byla u natáčení

První celovečerní film o Miladě Horákové se v těchto dnech natáčí v Praze. Režisér David Mrnka podle vlastního scénáře vypráví její příběh od mládí přes věznění v Terezíně až po smrt ve vykonstruovaném procesu. Hlavní hrdinku si zahraje izraelská herečka Ayelet Zurerová. Film, který má být hotový za rok, vzniká v angličtině.

Natáčení celovečerního filmu o Miladě Horákové se rozběhlo začátkem listopadu. Postavu ženy, která se stala symbolem boje za svobodu, ztvární izraelská herečka Ayelet Zurerová. Rodačka z Tel Avivu se dokázala prosadit doma i v Hollywoodu. Pozornost vzbudila třeba její první anglicky mluvená role ve filmu Stevena Spielberga Mnichov.

V roli manžela Milady Horákové Bohuslava se představí Američan Robert Gant, česká herečka Aňa Geislerová si zahraje soudkyni Ludmilu Brožovou. V dalších rolích se objeví Tatjana Medvecká, Vica Kerekes, Jaromír Dulava nebo Karel Dobrý. V původní verzi zazní angličtina, ale herci budou mít český akcent. Film bude následně předabován i do českého jazyka.

V posledních dnech se v neobydleném domě poblíž pražského Hlavního nádraží natáčely scény z výslechových místností, které zachycují, jak se komunističtí vyšetřovatelé snažili dohnat Miladu Horákovou ke smyšlenému přiznání. „Na celý štáb dýchla taková dusná hrůza, že se tohle opravdu dělo. Ptám se v sobě, co toho člověka vedlo se do takové mašinérie zapojit,“ říká herečka Hana Vagnerová. Do záporné role vyšetřovatele Karla Švába se vžil slovenský herec Marián Mitaš.

Žijeme v době, kdy je demokracie v mnoha zemích opět ohrožena. A příběh Milady Horákové je obrovský v tom, že navzdory tomu, že měla rodinu, tak se prostě nenechala zlomit, velmi dlouho odolávala a bojovala. Velmi dobře to připomněl prezident Andrej Kiska, když řekl, že k tomu, aby zvítězilo zlo, stačí, když dobří lidé zůstanou mlčet.
Marián Mitaš
herec

Scénář Davida Mrnky není založen jenom na popisu politické situace, ale vypráví také osobní příběh hlavní protagonistky. Soustředí se na ambice nebo pochybnosti Milady Horákové. „Měl jsem štěstí, protože mi Jana Kánská, dcera Milady Horákové, která žije ve Washingtonu, dala podklady, vlastně paměti Bohuslava Horáka, manžela Horákové,“ prozradil Mrnka. Filmaři mají k dispozici osobní dopisy nebo rodinné fotografie.

„Film Milada není dokument a ani jsme se o něj nesnažili. Nicméně obsahuje pasáže s přesnými citacemi, například poslední Miladiny dopisy nebo její řeč během soudního procesu. Jde o historický film, založený na pravdivém příběhu,“ pokračuje David Mrnka.

Snímek Milada půjde do českých kin na podzim roku 2017. Světová premiéra se zřejmě ještě předtím odehraje v zahraničí.