Veronika Richterová propadla „PETingu“

Praha - Jedním z nejúspěšnějších výrobků výtvarnice Veroniky Richterové jsou originální lampy - z plastových lahví. Umělecké recyklaci PET flašek se začala věnovat před téměř deseti lety a její netradiční výrobky jsou dnes už poměrně známé. Ráda by je veřejnosti představila také v prvním muzeu PET lahví.

„Předtím jsem dělala z plechu a keramiky mozaiky ze střepů, ale pak jsme hledala, čím se zabývat dál. Přišla mi pod ruku plastová lahev a já zjistila, že je to úžasný materiál,“ popisuje své začátky Richterová.

„Vždycky při práci vymýšlím nějaký nový postup a tím je to pro mě vzrušující, zajímavé, že se posunuju pořád někam dál,“ dodává, proč ji zájem o tvorbu z tohoto netradičního materiálu stále neopustil.

Zajímavé kousky hledala dřív po popelnicích, teď už si PET lahve tímto způsobem obstarává jen výjimečně. „Naše dovolené se odehrávají vždy ve znamení lovu na nové exponátu,“ přiznává ale, že příležitost obohatit svou sbírku si nenechá ujít nikde.

PET lahve skladuje doma, roztříděné podle barvy. Část padne na umělecké výrobky, část schovává pro budoucí muzeum PET lahví. Chce v něm ukázat, jak se jejich design neustále vyvíjí. Nasbíráno má už více než dva tisíce kousků.

Svou sbírku představila už jednou v Českém centru, muzeum by chtěla vybudovat kousek od svého bydliště, v buštěhradském zámku. Připravuje také knihu, jak jinak o PET lahvích a jejich uměleckém využití. „Měla by shrnout veškeré moje PET dílo za těch osm devět let, co se tomu věnuju,“ prozradila.

Reportáž Ondřeje Moravce (zdroj: ČT24)