V Moskvě začal veletrh intelektuální literatury, s českou účastí

Moskva - Za velkého zájmu čtenářské veřejnosti začal dnes v ruské metropoli Mezinárodní veletrh intelektuální literatury Non-fiction. Kromě běžné produkce jsou k vidění i zajímavosti jako např. dopis ruského vojevůdce Alexandra Suvorova z alpského tažení v roce 1806, knížečky od cara Alexandra II. účastníkům honu a mnohé jiné. Na letošním 10. ročníku má Česko poprvé svůj vlastní stánek.

V předchozích letech českou literaturu reprezentovaly jen překlady českých autorů v ruských nakladatelstvích. Letos Česko zastupuje 15 nakladatelství s nabídkou překladů děl české literatury, současnou českou poezií a beletrií, tvorbou pro děti a mládež, knihami o Praze, o umění, fotografické literatury, kartografie, produkce univerzitních vydavatelství, jakož i dílo Milana Kundery.

„Je důležité, že tu jsme, protože jsme sem nejezdili a Rusové nás postrádali. Je tu mnoho vynikajících bohemistů, kteří překládají z češtiny do ruštiny, a samozřejmě mají zájem vědět, co se děje na české scéně,“ řekla Dana Kalinová ze společnosti Svazu českých knihkupců a nakladatelů Svět knihy.

Předpokládá, že expozice se na odbytu českých knih v Rusku zřejmě bezprostředně neprojeví, to je spíš dlouhodobá záležitost. Ale okamžitě se může projevit zájem o určité tituly. I proto se doprovodného literárního programu v Moskvě účastní Tereza Boučková a Arnošt Goldflam.

Pokud jde o expozici děl Milana Kundery, zdržela se Kalinová odhadu, nakolik může zájem ruských čtenářů ovlivnit nedávné nařčení spisovatele z údajného udavačství. Kundera je však v Rusku hojně překládán, a proto je vystavován. „Můžu říci jen osobní názor - vždy jsem měla jeho knihy ráda. To, co není ani potvrzeno, nemůže zkazit můj dojem z toho, co vytvořil,“ řekla.

Veletrh Non-fiction začínal před deseti lety, v roce ruského finančního krachu, skromně, nabídkou 40 nezávislých vydavatelství výlučně z Ruska. Letošního 10. ročníku se účastní 265 vystavovatelů z 21 zemí a množství doprovodných akcí se koná na desítkách míst po celé metropoli. O významu akce mimo jiné svědčí, že na veletrhu osobně své sebrané spisy představí první a poslední sovětský prezident Michail Gorbačov.

Vasilij Byčkov, organizátor veletrhu:

„Za deset let se v Rusku vystřídali čtyři ministři kultury, tři prezidenti, cena ropy spadla ze 150 na 45 dolarů, ale přečkali jsme vše. Vypukla sice krize, ale knihy mají své zvláštnosti.“

Nicméně veletrh provázejí i kritické poznámky tisku, že se z čistě knižní události přeměnil ve společenský fenomén, příliš se otevřel širokému vkusu a ztrácí tak svůj intelektuální charakter. Veletrh potrvá do neděle 30. listopadu.