V Mimoni se probouzí další Beatlemánie!

Mimoň – Zlatá léta šedesátá, říká se. Severočeské městečko Mimoň je nejspíš stejného názoru, neboť se rozhodlo vrátit v čase a zavzpomínat na tyto časy pomocí výstavy Beatlemánie!, protože tato liverpoolská hudební legenda k „šedesátkám“ neodmyslitelně patří. Po Praze a Brně jde tedy už o třetí město, kde mohou příznivci bigbeatu tuto výstavu navštívit.

„Mimoň tenkrát prožívala šedesátá léta úžasně, tak jsme si řekli: pojďme s tím přijít a aspoň na chvilku ta léta vrátit,“ vysvětlil starosta František Kaiser. A proč právě Mimoň? Právě ona totiž v nejslavnější éře patřila k průkopníkům bigbeatové muziky. Snažila se však podporovat především hudebníky české, a tak si k nim v průběhu šedesátých let našly cestu kapely Olympic, Matadors nebo Donald, a to klidně několikrát do roka. Navíc za dnes už směšnou částku v řádech sotva pár stovek korun.

Takže není divu, že současná výstava není jenom o čtveřici „brouků“, přestože vyzdvihuje vliv, který tehdy světoznámí Beatles na dění v Česku měli. Kytaristé mohou obdivovat například vlastní kytaru Petra Jandy, na jejíchž strunách složil legendární album Želva. Nástrojů zde příchozí ostatně najdou mnohem víc. Vrcholem všeho je mixážní pult, na kterém je možné pokusit se složit vlastní skladby.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

„Návštěvík si může prohlédnout různé pokoje. Každý je koncipovaný jinak, jak v Brně, tak i v Praze,“ poodhalil prostředí Petr Balog, kurátor výstavy. Ten také tvrdí, že se Beatlemánie! město od města liší. Právě v Mimoni připomíná hlavní sál tvar LP desky.

Během procházení místností se milovníci Beatles potěší s bílým klavírem Johna Lennona nebo se žlutou ponorkou, která posloužila jako předloha stejnojmenné písni.

Beatlemánie! by postupem času neměla minout ani slovenskou Bratislavu. Ta o ni usilovala také, avšak Mimoň naše východní sousedy díky své vytrvalosti prozatím odsunula na druhou kolej.