Slovácké divadlo se loučí s Divou Bárou na vrcholu slávy

Uherské Hradiště - Slovácké divadlo uvede v Uherském Hradišti naposledy slavnou inscenaci Divá Bára, kterou pro soubor zrežíroval Jan Antonín Pitinský. Hra, zinscenovaná jako fiktivní generální zkouška divadelního souboru v době okupace, měla premiéru loni v lednu a od té doby ji viděly tisíce diváků včetně těch u televizních obrazovek.

„Inscenace už dosáhla všeho, čeho dosáhnout mohla. Je dobré rozloučit se s ní na vrcholu slávy,“ řekl mluvčí a herec uherskohradišťského souboru Josef Kubáník.

Pitinský skloubil do hry tři povídky Boženy Němcové, kromě Divé Báry jde o Píseň o Viktorce a Karlu. Děj zavádí diváky do valašskomeziříčského Dělnického domu, kde má v prosinci 1940 ochotnický soubor Mladá scéna generální zkoušku tří povídek Boženy Němcové. Soubor v té době skutečně existoval, vše ostatní je ale autorským přínosem Pitínského.

Divou Báru mohli kromě návštěvníků Slováckého divadla lidé vidět i na řadě festivalů. Soubor s inscenací vystoupil například v Olomouci, Hradci Králové a v Praze, odkud si herci odvezli hlavní cenu rady festivalu. Inscenaci rovněž natočila Česká televize a její záznam odvysílala na Štědrý večer.

Viktorku a Báru ztvárnila Jitka Josková, Mařenku, Hančí a Elišku hraje Tereza Novotná Mikšíková. Hudební doprovod obstarává přímo na jevišti pětice muzikantů pod vedením Josefa Fojty. Autorem hudby je Petr Hromádka, který napsal pro hru tři desítky hudebních čísel.

Slovácký soubor uvede Divou Báru v Uherském Hradišti naposledy v pátek 16. května od 19:00. V dalším týdnu herci inscenaci zahrají ještě v Táboře a v Českém Krumlově, až potom se s ní definitivně rozloučí.