Se Škvoreckým se loučí i v jeho rodišti

Náchod - Smrt Josefa Škvoreckého zasáhla také lidi v Náchodě, kde se spisovatel narodil a vyrůstal. Město, v nemž se odehrává řada Škvoreckého nejznámějších románů, tak hodlá uspořádat rozloučení se zesnulým spisovatelem. O konkrétní podobě a detailech bude s dalšími institucemi teprve jednat, řekla dnes mluvčí radnice Nina Adlof. Josef Škvorecký zemřel v úterý v Torontu ve věku 87 let.

Lidé v Náchodě mohou již nyní uctít památku spisovatele a exilového nakladatele v podloubí radnice na Masarykově náměstí. Ve vitríně v podloubí je Škvoreckého fotografie s rudými růžemi. Na zemi pod vitrínou od dnešního dopoledne hoří několik svíček. Radnice vyvěsila na budovu městského úřadu černou vlajku.

Město, které považuje Josefa Škvoreckého za svého nejvýznamnějšího rodáka, již také rozhodlo, že bude spisovateli věnován letošní ročník studentského festivalu Náchodská Prima sezóna. Radnice podle své mluvčí nevylučuje, že se bude jednat i o pojmenování některé ulice či náměstí spisovatelovým jménem. „Myslím si, že Náchod mu hodně dluží, protože ho proslavil nejenom po celé naší zemi, ale i po celém světě,“ podotýká Nina Adlof.

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)

Škvorecký, který byl od roku 1990 čestným občanem Náchoda, město naposledy navštívil v roce 2004 u příležitosti svých 80. narozenin. Tehdy se ve městě konala konference k jeho životu a dílu. V jeho rodném městě, které ve svých knihách přejmenoval na Kostelec, se odehrává řada jeho nejznámějších románů a některé postavy z jeho knih tu lze potkat ještě dnes.

Své mládí prožité v Náchodě zobrazil především ve svém nejslavnějším románu Zbabělci a v knize Prima sezona. Nejznámějším hrdinou Škvoreckého knih je Danny Smiřický, podle kterého je pojmenována známá kavárna hotelu Beránek. „On to řekl několikrát v různých obměnách, že kromě dvou historických románů a několika detektivek celý život nepsal o ničem jiném než o Náchodě,“ doplňuje ředitelka Státního okresního archivu, v Náchodě Lydia Baštecká.

Spisovatel po potlačení pražského jara 1968, a to na začátku roku 1969, odešel do Kanady. V Torontu spolu se svou manželkou, spisovatelkou a herečkou Zdenou Salivarovou založil nakladatelství Sixty-Eight Publishers, ve kterém vydávali díla autorů, kteří nemohli v komunistickém Československu publikovat.

Podle spolupracovníka Škvoreckého Václava Krištofa se pohřeb konat nebude. „Za nějaké dva až tři měsíce se uskuteční rozloučení v Torontu, pravděpodobně na univerzitě ve spolupráci s ambasádou,“ uvedl Krištof.