Restaurátoři viděli vnitřek sousoší pomníku Mistra Jana Husa

Praha - Restaurátoři a památkáři se pomocí moderního kamerového systému poprvé podívali dovnitř sochy Mistra Jana Husa na pražském Staroměstském náměstí, aby zjistili stupeň vnitřního poškození sousoší. O stavu sochy referoval v pořadu Události v kultuře jeden z restaurátorů, akademický sochař Pavel Filip.

„Díky kamerovému systému jsme se mohli podívat do útrob sochy a zjistili jsme, že socha, která je sešroubovaná z odlitých bronzových částí, má všechny tyto spoje značně zkorodované. Je vskutku nejvyšší čas s nimi něco udělat,“ zdůvodňuje akci Filip.

„Vstoupili jsme do pomníku přední částí, kde jsme odsekali tmely, které nejsou původní. Na fotografiích jsme pak mohli vidět kamenné bloky, různé předměty a nečistoty, které se tam dostaly různými odtokovými otvory, kterými je tam naházeli lidé. Ty kovové části, nikoli bronzové, jsou na hranici dožití, protože socha bude mít za 7 let stoleté výročí od doby vzniku. Celkový stav bronzového pláště jeví už i povrchové destrukce. Jakmile dochází k oslabení funkce šroubů, objevují se i praskliny zvenku, což je viditelné i z běžného pohledu,“ popisuje Filip stav sochy.

Co se týče budoucnosti, říká restaurátor: „Chtěli bychom po tomto prvním náhledu vstoupit do pomníku, udělat celkovou analýzu, vyrobit přesnější dokumentaci a vypracovat detailní restaurátorský záměr. Do sousoší se vejde dost lidí. Podle archivních fotografií jsme ověřili poslední blok, ze kterého dělníci při vzniku naposledy vystoupili, pak zaklopili a zanýtovali. Tento otvor máme zdokumentovaný a počítáme s tím, že tudy bychom mohli vstoupit dovnitř.“

Původní plán oprav byl 36 měsíců, zatím trvá zhruba 30 měsíců. Vzhledem k tomu, že v zimních měsících se nedá pracovat, dokončení vychází zhruba na plánovanou dobu.