Přednáška z UK: Drahomír Suchánek o papežských volbách

Ve spolupráci s Univerzitou Karlovou zprostředkoval web ČT24 11. března přednášku historika Drahomíra Suchánka. Její téma je aktuální: Papežské volby. Záznam najdete v tomto článku.

Univerzita Karlova on-line - Přednáška k volbě papeže (zdroj: ČT24)

Anotace: Historik Drahomír Suchánek se ve svém speciálu, přímočaře nazvaném Papežské volby, zaměřuje na dlouhou historii výběru nové hlavy katolické církve. V centru jeho zájmu stojí jednotlivé formy určování kandidáta papežského úřadu (nominace, designace, volba), volební legislativa, fungování volebního konkláve a postupné kroky převzetí papežského úřadu.

PhDr. ThLic. Drahomír Suchánek, Ph.D., Th.D., je odborným asistentem na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze a na Fakultě filozofické Západočeské univerzity v Plzni. Soustřeďuje se na problematiku církevních a středověkých dějin a svoji badatelskou činnost zaměřuje na obor papežských dějin a vztahů mezi duchovní a světskou mocí. Je autorem knih Imperium et sacerdotium: říšská církev na přelomu prvního a druhého století (2011) a Ius exclusivae: právo exklusivity při papežských volbách (2012).

Kdy a kde: Univerzita Karlova, Modrá posluchárna Karolina, vchod z Celetné 20; vždy od 18:00; vstup volný.

Záznamy všech přednášek, které web ČT24 zprostředkoval z Univerzity Karlovy, najdete na následujícím odkazu:

Ostatní přednášky, debaty nebo diskuse, které web ČT24 zaznamenal, pak zde: