Pražské Hlavní nádraží čekají temné divadelní noci

Praha - Budova pražského Hlavního nádraží bude od 16. září do 14. listopadu 2007 hostit divadelní cyklus Noci na nádraží. Organizátoři chtějí využít běžně nepřístupné prostory a zároveň upozornit na zajímavou architekturu 20. století. Diváci se při představeních podívají vlakem i mimo Prahu.

Projekt, který je dílem sdružení Depresivní děti touží po penězích, navazuje na úspěšný divadelní cyklus Noci v mauzoleu, který se odehrával před rokem v památníku na pražském Vítkově. „Hledali jsme další dostatečně velkou budovu, která nabídne rozmanité prostory pro zajímavé příběhy. Výhodou Hlavního nádraží je začínající rekonstrukce,“ řekl jeden z organizátorů a režisér prezentovaných představení Jakub Čermák.

Například v atraktivní hře Višňový Sade se propojí drama Antona P. Čechova s prologem podle filozofických textů markýze de Sade. Diváci nezůstanou pouze v secesním Vládním salonku na Hlavním nádraží. „Ve Francii vypukne revoluce, a proto se i s protagonisty přesunou do vlaku, který je odveze na utajené místo. Bude to nejen divadelní, ale i dobrodružný zážitek,“ slibuje Čermák. České dráhy pro tento účel vyhradily jeden vagon v linkovém vlaku a pro nedělní přejezdy uvolnily zvláštní vlak.

Velmi neobvyklým projektem bude podle Čermáka také performativní Noc Ing. Pernera, na níž se podílí divadlo bezdomovců Ježek a čížek a herci z protidrogového centra Sananim.

Sdružení si klade za cíl vznik a podporu interdisciplinárních uměleckých projektů v oblasti hudby, divadla, výtvarného umění a audiovize. Tvorbou a uváděním projektů v netradičních prostorech se snaží o sociální i umělecký kontext aktivit a děl. Pokouší se nalézt různé podoby genia loci, nahlédnout na konkrétní prostor z jiné perspektivy, případně je svým uměleckým pokusem zdokumentovat.

Sdružení Depresivní děti touží po penězích pěstuje kontakty především mezi Prahou a Plzní, odkud pochází většina jeho členů, jeho aktivity se dosud soustředí také především na tato dvě střediska (projekty probíhaly například v prostorách Hudebního divadla Karlín a bývalé nádražní budovy Plzeň–Jižní předměstí).

  • Motiv ze hry v provedení souboru Depresivní děti touží po penězích autor: Depresivní děti touží po penězích, zdroj: Depresivní děti touží po penězích http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/68/6743.jpg
  • Hra v provedení souboru Depresivní děti touží po penězích autor: Depresivní děti touží po penězích, zdroj: Depresivní děti touží po penězích http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/68/6742.jpg