Poezií proti trestu smrti. Básníci čtou na podporu Ašrafa Fajáda

Básníci čtou na podporu Ašrafa Fajáda (zdroj: ČT24)

Čeští literáti čtou 14. ledna texty na podporu Ašrafa Fajáda, palestinského básníka, který byl koncem roku odsouzen k trestu smrti. Soud v Saúdské Arábii, kde žije, jej obvinil, že se dopustil rouhačství a urážky islámu nejen ve své milostné poezii, ale i na sociálních sítích. Proti rozsudku vystoupil mezinárodní PEN klub.

„Jsem básník a chci svobodu,“ odmítá Ašraf Fajád provinění – a jeho kolegové literáti požadují okamžité a bezpodmínečné propuštění. „My, básníci z celého světa, jsme zděšeni tím, že saúdskoarabské úřady odsoudily palestinského básníka Ašrafa Fajáda k smrti,“ stálo v dopisu, který saúdskoarabské vládě zaslal v listopadu loňského roku mezinárodní PEN klub.

Akci, během níž se v jeden den budou všude po světě číst Fajádovy verše, organizuje Berlínský literární festival. Chce přimět světové velmoce, aby zasáhly. Zapojili se i nositelé Nobelovy ceny rakouská spisovatelka Elfriede Jelineková nebo turecký autor Orhan Pamuk.

„Vystoupí Marie Iljašenko, Jakub Řehák, Jana Štroblová, Kamil Bouška,“ vyjmenoval organizátor českého čtení Adam Borzič, básník a šéfredaktor časopisu Tvar, kdo se připojí k akci na půdě pražské Filozofické fakulty. Fajádovy básně účastníci předčítají v českém překladu i v arabském originále.

Básníka u nás podpořila i Asociace spisovatelů nebo členové českého PEN klubu. Z jejich iniciativy vznikl před lety přímo výbor na obranu vězněných spisovatelů. „Je to nejvýznamnější složka PEN klubu, jejím cílem nadále zůstává hájit práva spisovatelů, kteří jsou vězněni, stíháni, popřípadě popravováni pro vyjadřování svého názoru,“ vysvětila místopředsedkyně českého PEN klubu Markéta Hejlová.

Šestatřicetiletý Fajád je klíčovou osobností, která zprostředkovává současné saúdské umění Západu. Spolupracuje s britskou galerií Tate a před dvěma lety byl kurátorem Benátského bienále.