Ostrava se rozloučila s novou hudbou

Ostrava - V Ostravě dnes končí festival nové hudby Ostravské dny 2011. VI. bienále se konalo na různých místech města a nabídlo celkem 19 koncertů s uvedením 95 kompozic, z toho 25 premiér. Festival nové a experimentální hudby začal 26. srpna. Vystupující doprovodily dva rezidenční orchestry - Janáčkova filharmonie Ostrava a Ostravská banda. Koncept festivalu je zaměřen na hudbu posledních padesáti let. Součástí akce byl stejně jako v předchozím ročníku Minimaraton elektronické hudby.

Součástí festivalu byl i zcela nový projekt hudebníka Johna Eckhardta, který měl v České republice světovou premiéru. Pětatřicetiletý Eckhardt je znám především jako špičkový kontrabasista. Občas ale vystupuje i s basovou kytarou. A právě ta hraje hlavní roli v jeho novém projektu Ferns. Nástroj je napojený na počítač, s pomocí elektroniky a smyček je pak Eckhardt schopen zvukové stopy kopírovat a množit. Zvuk v konečném efektu připomíná celý orchestr.

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

O jednotlivé koncerty letošního ročníku festivalu byl zájem vyšší než v minulých letech. „Myslím, že festival se velmi vydařil. Milým překvapením bylo velké publikum,“ potvrdil umělecký ředitel festivalu Petr Kotík, jenž vidí největší přínos festivalu ve spojení s mladou generací a evropskou hudbou v intenzivním prostředí. Vystupující doprovodily dva rezidenční orchestry - Janáčkova filharmonie Ostrava a Ostravská banda. Koncept festivalu je zaměřen na hudbu posledních padesáti let.

Petr Kotík, umělecký ředitel festivalu

„Jít na koncert nové hudby je jako vydat se na cestu. A cesta je proces, ne informace. Někdy může být nudná, někdy vás může překvapit.“

Na festivalu se objevil například uznávaný německý dirigent Roland Kluttig nebo Ondřej Vrabec z České filharmonie. Mezi vrcholy akce patřila podle pořadatelů světová premiéra orchestrální práce s videem Philla Niblocka, kterou pod názvem Baobab uvedla Janáčkova filharmonie Ostrava pod vedením Petra Kotíka.