Orientální hrdina a mudrc Nasreddin slaví 800 let

Praha - Již osmé století baví svými historkami turecký lidový hrdina Nasreddin Hodža. Předpokládá se, že Nasreddin je skutečná osobnost, která žila ve třináctém století na poloostrově Malá Asie. V příhodách je znám svým lišáctvím. Předstíranou hloupostí bránil osudu a mocným, které často zesměšňoval. Někdy bývá označován jako Robin Hood z Východu.

„Pravost“ Nasreddina podporuje i jeho hrobka ve městě Akšehir uprostřed Anatolie. Byl nábožensky vzdělaný a stal se hodžou - učitelem náboženských škol. O tom, že nešlo o obyčejného lidového kašpárka, nasvědčuje i to, že v devadesátých letech vyhlásilo UNESCO Mezinárodní rok Nasreddina.

Na otázku „Může mít stoletý muž dítě?“ odpoví Nasreddin „Když dá Alláh a když má mladého souseda.“ Důvtipných průpovídek s velkou dávkou ironie měl tento tulák a lidový mudrc Orientu už ve 13. století vždy plné kapsy. A dodnes je lidé používají na celém Blízkém Východě.

Dnes jsou Nasreddinovy příběhy vyprávěny v různých podobách napříč mnoha státy a byly přeloženy do několika jazyků. V některých zemích se nezávisle na Nasreddinovi vyvinuly postavy jemu podobné. Mnoho regionů přijímá Nasreddina Hodžu jako součást své vlastní kultury a přirovnání k němu se objevuje v běžném životě.

„Byl to takový disident, který se toulal vlastně celým Blízkým východem. A mimo jiné se tedy dostal i do Turecka. Na celém Blízkém východě, ve všech těch zemích jsou různé podoby Nasreddina,“ říká Luboš Y. Koláček z History Revue.

Tak jako jsou poznávacím znamením kašpárka rolničky, Nasreddin má zase typický turban na hlavě, muslimský oděv a nejčastěji je zobrazovaný, jak jede obráceně na oslovi.

Nasreddin se ve vyprávěních objevuje často sám, někdy se do vtipných příhod zaplete jeho manželka nebo osel, přičemž osel zaujímá výsostnější postavení. Znal odpověď na všechny problémy a rozpory své doby. Utahoval si z lidských nectností, včetně hamižnosti a omezenosti. Hodžovo hádání se ženou nepřipomíná patriarchální islám, ale dnešní běžné dohadování mezi partnery. Nasreddinovy „moudrosti“ získaly velikou popularitu ještě za jeho života.