Nevěra podle Strindberga. Divadlo U stolu hraje Slečnu Julii

Slečna Julie, patrně nejslavnější a nejhranější dílo švédského dramatika Augusta Strindberga, rozšířilo repertoár brněnského Divadla U stolu. Divadelníci připravili studii krutého mileneckého souboje bez vnějších efektů a soustředili se hlavně na herecké výkony.

Režisérem představení je Ivo Krobot, stálý spolupracovník divadla, který zároveň drama z roku 1888 pro brněnskou inscenaci upravil. Divadlo U stolu nemá stálý soubor, v jeho inscenacích vždy účinkují hosté z jiných scén. Tentokrát dostali prostor Zbyšek Humpolec z HaDivadla a Hana Tomáš Briešťanská z Národního divadla Brno.

Strindberga inspirovala vlastní zkušenost

„Jedna věc je hrát hlavní roli v představení, kde je třeba deset postav, ale tady se musíme spoléhat jeden na druhého, tady člověk nemůže odpočívat ani vteřinu,“ říká Zbyšek Humpolec.

Slečnu Julii odborníci někdy označují za manifest naturalismu. Strindbergova poetika silně inspirovala soudobé drama i avantgardu dvacátého století. V dramatu vystupují vdaná aristokratka a její sluha, kteří se navzájem přitahují, ovšem stojí mezi nimi společenská přehrada. Poté, co se sblíží, nevědí, jak se zachovat, což ústí v bolestný konec.

Divadlo U stolu hraje Slečnu Julii (zdroj: ČT24)

K napsání dramatu měla Strindberga inspirovat vlastní zkušenost. Během pobytu v Dánsku mu byla manželka údajně nevěrná se správcem a zároveň on sám se dopustil nevěry se správcovou dcerou.

Divadlo U stolu uvedlo Slečnu Julii na scéně navržené Janem Konečným a v kostýmech Alice Novotné. Hudbu složil Krobotův dlouholetý spolupracovník Zdeněk Kluka. Premiéra se konala ve sklepě Centra experimentálního divadla, další repríza bude na konci dubna.