Narozeniny Miloše Formana slaví v Ponrepu celý měsíc. Vstup volný

Národní filmový archiv připravil k jubileu „Američana s českým srdcem“ Miloše Formana velkou retrospektivu jeho tvorby. Přehlídka k jeho pětaosmdesátinám, které oslaví 18. února, se koná pod názvem For Man For All od 18. ledna do 19. února v pražském kině Ponrepo. Festival zahájil snímek Černý Petr z roku 1963. Vstup na projekce je volný.

„Miloši Formanovi bude pětaosmdesát. Touto větou bychom mohli také hned skončit, protože nejlepší způsob, jak může kinematéka blahopřát filmaři, o němž bylo zdánlivě vše (mnohokrát) řečeno, je promítat jeho filmy. Což také děláme v naší zatím nejrozsáhlejší přehlídce Formanovy tvorby a z větší části prostřednictvím 35mm kopií,“ zve Ponrepo diváky.

Chytilová versus Forman

Přehlídka nabídne většinu tvorby slavného režiséra, včetně snímků ze zlatého fondu světového filmu, jakými jsou Vlasy, Hoří, má panenko, Přelet nad kukaččím hnízdem, Lid versus Larry Flynt nebo Muž na Měsíci.

Autorské filmy Miloše Formana doplňuje dokument Chytilová versus Forman. Jako vždy konfrontačně naladěná Věra Chytilová přijela navštívit Formana, který zrovna připravoval svůj film Ragtime, z druhé strany tehdy ještě spuštěné železné opony. Film vznikl v produkci belgické televize a čeští diváci se s ním mohli seznámit až po Listopadu.

Další vzácností programu je film Viděno osmi. Mnichovské letní olympijské hry totiž vešly nejen do sportovní, ale také do filmové historie. Americkému producentovi se podařilo poslat na start sestavu režijních přeborníků několika národů. Forman přispěl snímkem Desetiboj, v němž díky montáži nechal sportovce vystupovat pod taktovkou dirigenta Karla Böhma za doprovodu Beethovenovy Deváté a bavorského folklóru.

V souladu s názvem přehlídky For Man For All je vstup na všechny projekce cyklu volný. Retrospektiva v pražském kině Ponrepo se koná pod záštitou Velvyslanectví USA v České republice.

Narodil se 18. února 1932 v Čáslavi. Jeho rodiče zemřeli v koncentračním táboře, on sám pak společně s bratry vyrůstal v internátní škole, kde se potkal třeba s Václavem Havlem nebo Ivanem Passerem.

Vystudoval dramaturgii na FAMU a krátce pracoval v televizi. Postupně natočil snímky Konkurs a Černý Petr (1963), Lásky jedné plavovlásky (1966) a konečně Hoří, má panenko (1967). A byl to právě posledně jmenovaný film, který se stal jeho „legální letenkou do Ameriky“.

Za mořem však čekalo vystřízlivění. Taking Off z roku 1971 v kinech naprosto propadlo. Sám Forman neúspěch komentoval slovy: „Moje filmařské instinkty byly příliš české. V každém případě jsem musel změnit styl práce.“

Jeho další snímek, Přelet nad kukaččím hnízdem (1975), posbíral hned pět Oscarů ve všech hlavních kategoriích. Následující Vlasy (1979) ani Ragtime (1981) sice tak strhující úspěch neměly, ale Amadeus (1984) a osm Oscarů vrátili Formana zpátky na vrchol světového filmového umění.

Snímky Valmont (1989), Lid versus Larry Flynt (1996), Muž na Měsíci (1999) a konečně ani Goyovy přízraky (2006) Amadea nepřekonaly. Dlouho plánovaný film Mnichovský přízrak pak nakonec skončil ve stadiu příprav.

V dubnu 2007 mělo v Národním divadle premiéru nové nastudování jazzové opery Jiřího Suchého a Jiřího Šlitra Dobře placená procházka, které spolurežíroval se svým synem Petrem Formanem.

Z manželství s herečkou Věrou Křesadlovou má Miloš Forman dvojčata Petra a Matěje. V současnosti žije s manželkou Martinou a dalšími dvojčaty Jimem a Andym na farmě v Connecticutu v USA.

Miloš Forman
Zdroj: ČTK/Volfík René