Na Starých zámeckých schodech má být pomník Karla Hašlera

Praha - Osobnost slavného písničkáře a herce Karla Hašlera má Pražanům i návštěvníkům metropole připomenout pomník na Starých zámeckých schodech nedaleko Pražského hradu. Záměr zveřejnili zástupci občanského sdružení Písničkář, které se již šest let na vybudování pomníku snaží sehnat prostředky. S výstavbou pomníku prý souhlasí pražský magistrát, sdružení plánuje odhalení pomníku na říjen příštího roku.

„Každá významná osobnost, speciálně pokud je spjata s městem jako Karel Hašler, by si zasloužila nějaké zviditelnění a vzpomínku,“ řekl předseda sdružení Písničkář Ivo Zelenka.

Hašlerovým pomníkem má být plastika postavy písničkáře s kytarou v dobovém kostýmu, hledícího na panorama Prahy a usazeného na kamenném výstupku, podle návrhu sochaře Stanislava Hanzíka a architekta Pavla Kupky.

Náklady na instalaci pomníku Zelenka odhaduje na milion korun. Prostřednictvím veřejné sbírky se sdružení dosud podařilo získat téměř 90.000 korun, chybějící prostředky hodlají autoři záměru získat prostřednictvím další sbírky, o níž informují na svých internetových stránkách. Významnou část rozpočtu podle Zelenky pokryje dar od pražského magistrátu.

Na přípravě projektu sdružení, jehož členy jsou zpěváci jako Pavlína Filipovská, Eva Pilarová, Jitka Molavcová či Přemysl Rut, spolupracuje i s Národním divadlem v Praze, jehož členem na počátku minulého století Hašler byl.

Podle Zelenky jsou Hašlerovy skladby často aktuální i v současnosti. „Jeho písničky bez ohledu na to, že vznikaly v předminulém století, se zpívají do dneška. Je v nich stále obsah, a proto si i mladí lidé v hospůdce rádi zazpívají známé písničky, jako je Ta naše písnička česká,“ dodal Zelenka.

Karel Hašler se narodil v roce 1879 v Praze. Vyučený rukavičkář Hašler začínal hrát u kočovných společností, vystupoval i v Národním divadle a různých kabaretech a varieté. Účinkoval také v řadě filmů. Řada jeho písní zlidověla již za jeho života. Odpor proti německým okupantům jej za druhé světové války přivedl do vězení a poté do koncentračního tábora Mauthausen, kde byl nacisty v prosinci 1941 umučen.

Hašlerovu osobnost připomíná pamětní deska na jeho rodném domě v pražském Zlíchově, další byla před necelými dvěma lety odhalena v krematoriu bývalého tábora v rakouském Mauthausenu.