Luxferová poezie 70. let

Praha - Proměny vilové architektury 70. let ukazuje výstava v pražské Trmalově vile. Jmenuje se Luxferový luxus a zaměřuje se také na interiéry nekolektivního bydlení v době normalizace. Přehlídka navazuje na projekt Slavné vily Čech, Moravy a Slezska a potrvá do 7. srpna. Výstava a edice knih slavných vil představují vždy moderní architekturu pro individuální bydlení jednotlivých regionů. Pro současnou přehlídku pořadatelé vybrali z celé země vily postavené v 70. letech. Snaží se doložit, že 70. léta nebyla v architektuře dobou nejtemnější normalizace.

Hlavním lákadlem expozice je podle pořadatelů vybavený obývací pokoj nábytkem a předměty denního užívání této doby. Spolu s historickým a teoretickým úvodem o genezi vily a její ideologizaci v dobách reálného socialismu je doplňují panely s fotografiemi a návrhy vil. K výstavě vznikl i dokument představující filmové záběry z dobových interiérů 70. let, který se v prostorách výstavy promítá.

Mnoho projektů bylo navrženo ještě v letech 1968, 1969 a 1970 a výstavba tehdy trvala mnohonásobně déle než dnes. O to více to platí u staveb individuálního bydlení, které si lidé museli většinou stavět vlastní silou. Často se tak razantně škrtalo v projektech, které se i výrazně upravovaly.

Výstava záměrně nemluví o individuálním bydlení, ale o nekolektivním - autoři tak zdůrazňují, že kolektivní bydlení bylo masovým projevem doby a individuální bydlení představovalo drtivou menšinu projektů.

Jako doprovodný program se v sobotu 12. června večer bude promítat dokument Vetřelci a volavky Pavla Karouse, který se věnuje venkovní plastice daného období. Monumentální sochařství zažívalo za normalizace po velkém experimentálním kvasu 60. let tvůrčí stagnaci. Snad nikdy jindy se ale v tuzemsku nepořádalo tolik sochařských soutěží.