Letní filmová škola v Uherském Hradišti je ve své polovině

Uherské Hradiště - Letošní 34. ročník Letní filmové školy v Uherském Hradišti pokračuje. Přívítal více než 500 zajímavých osobností z různých částí světa, dokonce až z Mexika a Spojených států. V jeho hledáčku tentokrát spočinuly magické rituály různých kultur. Uherské Hradiště ale letos přecenilo své síly a po přílivu čtyř a půl tisíc návštěvníků muselo vyhlásit tzv. stop stav. Ten ale bude v pátek zrušen a na poslední dny budou moci noví návštěvníci přeci jen přijet.

Na rozdíl od jiných filmových festivalů se ale na tom zdejším návštěvníci nedělí na celebrity a „batůžkáře“. Festival se více soustřeďuje na filmy samotné, a navíc na chodu města není příliš patrný, i když je ve městě několik tisícovek hostů. „Škola je letos jiná. Vždy to byla hodně hlasitá akce, a film se pod tím nánosem ztrácel. Letos mě zaujalo, jak jsou lidé na filmy soustředění. Opravdu to začíná být škola,“ poznamenal publicista Tomáš Baldýnský.

Svou tvorbu zde již prezentovali například Pavel Kohout nebo palestinský režisér Michel Khleifi. Včera festival uvedl dalšího palestinského režiséra Rashída Mašrawiho, který přivezl svůj film Zákaz vycházení. „Snímek se odehrává v Gaze, je z roku 1993 a popisuje jednu noc palestinské rodiny během stanného práva při okupaci,“ dodává režisér. Diváci se ještě mohou těšit třeba na režiséry Jerzyho Stuhra, jenž je zároveň jedním z nejlegendárnějších a nejobsazovanějších polských herců současnosti, nebo Julia Medema.

Druhý program České televize navíc každý den přináší před desátou hodinou večerní sedmiminutový pořad nazvaný Zprávy z Letní filmové školy, mapující dění na festivalu. Podle dramaturga České televize Jana Kratochvíla je právě se konající festival od těch minulých odlišný: „Letošní škola je taková pracovnější, než bývaly minulé. Dříve byl společenský život rozkvetlejší, blížil se až ke studentským Varům. Letos je to hodně o minulosti,“ řekl.