Legendární Maria Callasová by dnes oslavila 85. narozeniny

New York/Praha - Majitelka nejkrásnějšího hlasu 20. století, jak byla často označována, byla řeckého původu. Svůj věhlas získala nejen díky temnému zabarvení svého sopránu, ale také hereckému nadání, které se vyznačovalo velkým temperamentem. Pěvkyně, která dokázala spojit divadlo i operu v jedno, v době své největší slávy vystupovala na všech slavných operních scénách - v milánské La Scale, londýnské Covent Garden či newyorské Metropolitní opeře. Vynikla v rolích Tosky, Normy, Lucie, Medey, Isoldy a dalších stěžejních rolích světové opery.

„Maria Callasová byla spíše výrazovou pěvkyní. Ona dokázala svůj hlas uzpůsobit roli, kterou představovala, tím byla výjimečná. Uznání si vydobyla hlavně spojením hereckého talentu se silným, dramatickým hlasem, kterým dokázala vystihnout všechny důležité nuance rolí. Měla obrovské charisma, což jí také kromě jiného přineslo velké množství příznivců, kteří byli ochotni za ni téměř položit život,“ přiblížil operní divu hudební publicista Ivan Ruml.

„Callasová měla velmi pohnutý život. Její rodina se rozpadla, otec zůstal v New Yorku, matka s dvěma dcerami se za války přestěhovala do Řecka. Maria v době druhé světové války začala studovat na athénské konzervatoři. Ovšem v roce 1945 se vrátila k otci do USA, neboť matka ji údajně nutila k prostituci s italskými a německými vojáky. Vytoužený úspěch se ale dostavil až v roce 1946 v italské Veroně,“ podal další zavěcené informace Ruml.

Obrovská popularita i předčasný konec 

Nejúspěšnější byl pro ni rok 1955, kdy byla na samém vrcholu tvůrčích sil a zpívala v mnoha rolích od Rossiniho komedií až k tragédiím. „Přes veškerý talent měla značné problémy s technikou. Neuměla dost dobře ovládat bránici a také její dramatický hlas se poměrně brzy vyčerpal. Její vystoupení se vyznačovala velkými výkyvy. Její sestup nastal v roce 1958, kdy měla zpívat novoroční představení Normy, v římské opeře za přítomnosti prezidenta. Callasová však dokončila první dějství, pak prohlásila, že nemůže zpívat dál a odešla z divadla. Italský tisk ji následně doslova rozsápal. Maria pak ustoupila ze slávy a už nevystupovala tak často,“ popsal rozhodující okamžiky v životě pěvkyně publicista.

Po pozvolném sestupu se v roce 1974 představila publiku na svých posledních koncertech. Pak žila sama v Paříži a dávala lekce zpěvu. Zemřela 16. září 1977. „Zemřela poměrně mladá, ve svých 54 let, na předávkování uspávacími prostředky. Italský režisér Franco Zeffirelli v roce 2006 označil její smrt za vraždu, tvrdil, že její důvěrnice chtěla ovládat americký majetek Callasové,“ uzavřel vzpomínání ve Studiu ČT24 Ivan Ruml.  

Život Callasové byl také poznamenán okázalými společenskými skandály a spory s řediteli divadel. Známý byl například její vztah s řeckým multimiliardářem Aristotelem Onassisem.