Laterna se vrací na scénu: Srncovou magickou Prahou

Praha – Prvním novým repertoárovým titulem Laterny magiky po spojení s Národním divadlem je inscenace Legendy magické Prahy, která bude v premiéře uvedena na Nové scéně 3. března. Projekt vychází z Legend staré matky Prahy a Ahasvera, inscenací Černého divadla Jiřího Srnce. Tvůrce, který letos oslaví osmdesátiny, je také autorem námětu, scénáře a režisérem nového představení, jež diváky provede po stopách více i méně známých pražských pověstí.

Vytvoření nové inscenace bylo podle uměleckého šéfa Laterny magiky Zdeňka Prokeše jedním z prvořadých úkolů po opětovném přechodu Laterny pod hlavičku Národního divadla. „Chceme divákům nabídnout takový titul, který je přitažlivý divadelním zpracováním, vrací se k základním tvůrčím principům Laterny magiky a přináší také symbolickou rovinu. Proto jsem se obrátil hned v lednu 2010 na Jiřího Srnce, tvůrce černého divadla či černého kabinetu, který se v minulosti významnou měrou podílel na několika programech Laterny magiky,“ uvedl Prokeš.

Reportáž Jiřího Svobody (zdroj: ČT24)

Téma pražských pověstí a legend využila Laterna už několikrát, například v představeních Pražský karneval, Jednoho dne v Praze a Pragensia. Legendy magické Prahy chtějí dát pověstem aktuální podobu s pomocí nové choreografie, hudby, kostýmní výpravy, scénografického řešení i filmové projekce.

Jiří Srnec o Legendách magické Prahy

„V představení převažují legendy z pražského ghetta. Mým záměrem je vyznat se z lásky k místu, kde žiji, k městu, které má velikou magii pro každého, kdo je ochoten ji vnímat. Legendy magické Prahy stojí na principech Laterny magiky, jsou tu ale použity i prvky černého divadla, zvláštností je pět postav, které jsou dílem v černém a dílem ve zlatém, a vystupují tak, že někdy vidět jsou a někdy ne, je to zase trochu jiná forma černého divadla.“

Diváci navštíví rudolfínskou Prahu, připomenou si historii staroměstského orloje, osobnost rabbiho Löwa i Golema, potkají se s nejznámějšími obyvateli Faustava domu – Faustem a anglickým alchymistou Edwardem Kelleym. Průvodcem poutí legendami a pověstmi je „reinkarnace lidské duše“ Kráčivec a jeho alter ego, svůdce a pokušitel Šašek.

Srnec: Legendy se vrací tam, kam měly patřit

Inscenace nese nezaměnitelný rukopis svého hlavního tvůrce Jiřího Srnce. „V minulosti, není to tak dávno, jsem několikrát v Laterně magice byl a nabízel některé své práce včetně Ahasvera, původně jsem dokonce chtěl, aby Ahasver vznikl přímo v Laterně magice. Svým způsobem jsem to představení inscenoval v jejím duchu, ale nikdy jsem ho 'laternou magikou' nenazval, ale neříkal jsem mu ani černé divadlo, protože toho tam již bylo málo. Teď se vlastně vrací tam, kam mělo už jednou patřit,“ podotýká Srnec.

Laterna magika se podle něho už řadu let ubírá směrem k čistě tanečnímu divadlu, a tím se trochu uzavírá mnohým možnostem. „Já sám obdivuji estetiku tanečního projevu a ve svých inscenacích tanečníky angažuji, ale Laterna magika jako typ divadla by podle mého názoru měla využívat širší repertoár prostředků,“ domnívá se Srnec. „V našem představení jsou určité scény, které jsou vyloženě taneční, ale také scény, které se radují z improvizace, přináší živelný pohyb a blíží se i klaunským výstupům.“

Legendy magické Prahy mají být syntézou tanečního a hereckého umění s prvky černého divadla v interakci s hudbou, projekcí a celou scénickou složkou. Choreografie tanečních částí se ujal šéf baletu ND Petr Zuska. Pod scénografickým řešením, jehož základem jsou pohyblivé lamely střídající se s tradiční dekorací, je podepsán dlouholetý spolupracovník Laterny magiky Miloslav Heřmánek, kostýmy a masky vytvořila výtvarnice Šárka Polak Hejnová. Autorem hudby je Kryštof Marek.