Hobit se ve Wellingtonu vydal na Neočekávanou cestu

Wellington - V jazyce elfů předpovídali na dnešek počasí v hlavním městě Nového Zélandu. Wellington totiž zaplnily tisíce kouzelníků Gandalfů a Bilbů Pytlíků a desetitisíce lidí, kteří si nechtěli nechat ujít hvězdy nového filmu Petera Jacksona Hobit: Neočekávaná cesta. Téměř všechny sem přijely na jeho světovou premiéru.

Jako první se v hobitím bláznovstvím zachváceném Wellingtonu objevil režisér Jackson. Na premiéru přivedl i dceru Katie, která prý vyrůstala na příbězích spisovatele J.R.R. Tolkiena. Ten je autorem předlohy nejen pro Hobita, ale i pro Jacksonovu slavnou trilogii Pán prstenů.

Režisér Peter Jackson s dcerou Katie
Zdroj: ČTK/AP/Ross Setford

Nejslavnější novozélandský filmař prohlásil, že dílo dokončoval na poslední chvíli a že se ze dne na den ocitl ve zcela jiném světě. „Je to neuvěřitelná zkušenost, protože strávíte takovou dobu natáčením, kdy se soustředíte jen na film a chcete všechny držet na distanc… a pak je najednou ten film hotov a vy se další ráno probudíte a přijde s vámi oslavovat 100 tisíc lidí. To vám trochu zamotá hlavu,“ řekl Jackson podle deníku New Zealand Herald.

Projekce filmu začala v 19:00 místního času (09:00 SEČ). Kromě Jacksona se jí účastnili Cate Blanchettová, Elijah Wood, Barry Humphries a Huge Weaving. „Je to skvělé. Cítím se, jako bych přijel domů. Jsem rád, že tady můžeme oslavit Hobita. Je to skvělý film,“ nechal se slyšet představitel Froda z Pána prstenů Wood.

Až na filmového Gandalfa Iana McKellena, který pozdravil diváky prostřednictvím obří obrazovky, se před kinem Embassy Theatre předvedli všichni hlavní herci. A chválou nešetří: „Zase se mu to povedlo. Jestli to vůbec jde, je to ještě lepší film než Pán prstenů. Myslím, že ho překonal,“ prohlásil na režisérovu adresu britský herec Martin Freeman alias Bilbo Pytlík.

První ohlasy většinou zmiňují zatím jen technickou novinku, s níž Jackson Hobita natočil. Místo obvyklé rychlosti snímání 24 snímků za sekundu použil na první film hobití trilogie dvojnásobný počet. Zatímco stoupenci technické dokonalosti filmu si zlepšení kvality obrazu pochvalují, filmoví nostalgici tvrdí, že dokonale čisté zachycení obrazů z Tolkienova světa připravuje dílo o klasické kouzlo filmového média.

Sám Jackson novinku přirovnal k přechodu z vinylu k CD. Podle něj je však technologií pro promítání 48 snímků vybavena jen zhruba tisícovka kin z 25 tisíc sálů, v nichž se bude Hobit po celém světě promítat. Do českých kin dorazí 13. prosince.

Nejnadšenější fanoušci čekali na příchod hvězd do wellingtonského kina až dvanáct hodin. V davu před wellingtonským kinem se objevili také zástupci organizace chránící zvířata PETA, kteří v černých hábitech protestovali proti údajně násilnému způsobu natáčení. Podle nich uhynulo 27 zvířat. Režisér toto tvrzení již dříve odmítl.

Světová premiéra ve Wellingtonu - Scény z filmu Hobit: Neočekávaná cesta na letadle novozélandských aerolinek
Zdroj: ČT24/ČTK/AP/Air New Zealand

Jackson se chystá uvést také dva další díly Hobita. Předpokládá se, že trilogie se stejně jako Pán prstenů stane velkým mezinárodním kasovním trhákem, nehledě na zisky z prodeje reklamních předmětů či podporu turistického ruchu.

Tři díly Pána prstenů, které se podělily o celkem 17 Oscarů, vydělaly odhadem šest miliard dolarů z prodeje vstupenek, DVD a předmětů spojených s tématem filmů. Závěrečný film trilogie, Návrat krále, získal Oscara v každé kategorii, v níž byl nominován, a nasbíral 11 těchto filmaři nejvíce ceněných sošek, což ho postavilo na roveň s Ben Hurem a Titanikem.