Graffiti a street art pod střechou

Praha – Tři přední čeští výtvarníci graffiti a streetartové scény uspořádali společnou výstavu pod názvem Boutique. Jan Kaláb a výtvarníci pod pseudonymy Pasta a Tron tak zpestřili prostory pražské Chemistry Gallery, kde prezentují svá nejnovější díla, plakáty a grafické obrazy, které byly poprvé uvedeny na výstavě Corners v galerii Source v čínské Šanghaji. Jednalo se o doprovodnou výstavu premiérového uvedení výstavy Metropolis na Expu 2010 v Číně. Návštěvníci je mohou zhlédnout do konce března.

Výstava uvede všechny tři umělce v jejich klasické poloze - Pastu s jeho pop-artovým vtipem a nadhledem, Jana Kalába s jeho charakteristickou geometrickou abstrakcí a Trona s jeho klasickým air brush-graffiti-komiksem. Výstava byla představena poprvé v Číně na Expu. „Volně navazuje na Metropolis, to byla výstava objektů. Tohle je spíš výstava zaměřená na naše grafické práce a zároveň slouží jako upoutávka na naše následující samostatné výstavy,“ upřesňuje jeden z vystavujících výtvarníků Jan Kaláb.

Graffiti a street art i na Expu

Čínská vláda podle slov výtvarníků proti graffiti a streetartovému umění nevymezila žádné mantinely, tudíž se s žádnými problémy na Expu v Šanghaji nesetkali. „Necítil jsem, že by tomu nějakým způsobem nerozuměli. Spíš je to tak, že lidé tady v těch zemích se s takovouto formou výtvarného projevu nesetkali, tak ještě nevědí, co si o tom mají myslet. Takže vlastně graffiti a street art tam zažívají takový svůj prvopočátek, a jelikož Čína je rychle expandující země, tak se dá očekávat, že to začne dělat čím dál tím víc lidí,“ hodnotí Pasta.

Graffiti je obecném smyslu druh výtvarného projevu pracující ve veřejném prostoru technikou nanášení barev, často ve formě spreje nebo fixy, případně škrábání, leptání. Vychází z původního řeckého slovesa γραφειν (grafein), tedy psát. V pozdější době je obohaceno o další techniky vyjadřování a stává se street artem. „Graffiti je především o písmu, street art je nějaká nadstavba na to. Používá více médií než nějakou pouliční malbu na zeď. Víceméně je to vývojový stupeň graffiti, ale prolíná se to,“ vysvětluje Pasta.

Společná výstava děl tří graffiti a streetartových výtvarníků bude v Chemistry Gallery k vidění ode dneška do 31. března 2011.

  • Boutique autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2367/236662.jpg
  • Pasta zdroj: Chemsitry Gallery http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2367/236656.jpg