Galerie moderního umění v Hradci Králové otevřela tři výstavy a dál hledá mistrovské dílo

Galerie moderního umění (GMU) v Hradci Králové zahájila tři nové výstavy. Představují tvorbu Olbrama Pavlíčka, Jany Bernartové, Milana Guštara, Ivana Chatrného a Josefa Václava Škody. Galerie zároveň pokračuje v návštěvnické anketě, jejímž cílem je najít nejlepší mistrovské dílo ve sbírkách GMU.

Výstava Plastika drobná a drobnější nabídne průřez drobnou plastikou sochaře Josefa Škody z dvacátých až čtyřicátých let. Prezentuje autorovy práce z kamene, bronzu, cínu, dřeva, terakoty, vápence či sádry společně s jeho kresbami.

„Výstava navazuje na předchozí výstavní projekt zaměřený na sochařovy realizace ve veřejném prostoru města Hradce Králové a jeho okolí,“ sdělila mluvčí galerie Gabriela Bučková.

Tvorba vizuální umělkyně Jany Bernartové je k vidění v kontextu děl Milana Guštara a Ivana Chatrného. Expozice nazvaná Diferencované struktury má formu komorního mezigeneračního rozhovoru. Výběr děl trojice tvůrců tří generací přináší různorodé pohledy na toto téma.

Galerie moderního umění v Hradci Králové zahájila tři nové výstavy (zdroj: ČT24)

GMU dále nabízí výstavu multimediálního umělce Olbrama Pavlíčka s názvem KORPSEPUNX: stress prosthetics. Představuje autorovy nejnovější sochy, grafiky a kresby, v nichž imituje design průmyslově vyráběných produktů a odhaluje způsoby, jimiž se propisují do života svých uživatelů.

Pavlíčkova tvorba se na výstavě setkává s dílem Mikuláše Medka nazvaným Pokus o portrét markýze de Sade III ze sbírky královéhradecké galerie. „Medek, podobně jako Pavlíček, sleduje existenciální podmínky své doby a s kritickým nadhledem ztvárňuje individuální dopady technologicky organizované společnosti,“ uvedla Bučková.

Hledá se mistrovské dílo

Výstava Josefa Václava Škody potrvá do 29. září, zbývající dvě do 26. května. Galerie zároveň pokračuje v projektu Hledá se mistrovské dílo. O nejlepším obrazu ze sbírek GMU mohou návštěvníci rozhodnout hlasováním za pomocí žetonů a to na výstavě, která prezentuje více než dvě stě děl z období od konce osmnáctého století po současnost.

Výstava nazvaná Hledá se mistrovské dílo
Zdroj: ČTK/David Taneček

Průběžné výsledky hlasování z výstavy ze začátku února ukázaly, že mezi lidmi bodují především osvědčení autoři. Na prvních třech místech se umístily obrazy od Františka Muziky, Mikuláše Medka a Josefa Čapka.